Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az EU félmilliárd euróra büntetett négy építőipari céget

2002.11.28. 09:34
Az Európai Bizottság eddig kiszabott második legnagyobb büntetésével, 478 millió euróval sújtott négy építőipari óriást, mert azok közös megegyezéssel magasan tartották a gipszkarton árát.
Az EU kormányának határozata szerint a francia Lafarge-nek 249.9 milliót kellene fizetnie, de a cég egyelőre megfellebbezte a bizottság döntését. A brit BPB 138.6 millió, a német Knauf 85.8 millió, míg a belga Gyproc 4.32 millió eurót fizet büntetésként. (A bizottság által kiszabott eddigi legnagyobb büntetést, 855 millió eurót, egy vitamin-kartell kényszerült kifizetni.)

Uralták a piacot

A négy cég alkotta kartell 1992-ben állt össze, mikor a BPB és a Knauf Londonban megegyeztek arról, hogy a német, a francia, a brit és a benelux piacokon nem versenyeznek egymás ellen. A Lafarge ugyanabban az évben csatlakozott, a Gyproc pedig 1996-ban. A kartell 1998-ig működött.

A BPB egyik alvállalkozását 1994-ben már megbüntették, mivel gipszkarton kartell tagja volt. A négy cég együttesen az európai építőipari piac 80 százalékát tartotta ellenőrzése alatt, ennek a piacnak értéke 1,2 milliárd euró volt abban az időben.

Cementben is utazott

A Lafarge, amelyre a legnagyobb büntetést szabta ki a bizottság, a testület szerint 1994-ben egy cementkartellt is fenntartott. Esetükben példát akartak statuálni, ezért lett nagyobb a pénzbírság. A hír hallatára a Lafarge és a BPB részvényeinek ára meredeken zuhanni kezdett a tőzsdén.

Az EU miniszterei nemrég 2004 május elsejétől érvényes trösztelleness intézkedéseket fogadtak el. A határozat értelmében a tagállamokban a nemzeti előírások helyett egységesen az európai rendelkezések lépnek életbe, s nő az Európai Bizottság ellenőrző szerepe. Az intézkedést az összes tagállam megszavazta, annak ellenére, hogy Németország aggódott saját, a trösztök működését ellenőrző szerveinek sorsa miatt.