Valér
-2 °C
0 °C

Észak-Koreában az euró felváltotta a dollárt

2002.12.03. 11:12
A kommunista Észak-Korea betiltotta a dollárt, s ezentúl csak az euró használatát engedélyezi. Az intézkedés büntetés az amerikai segélyek befagyasztása miatt.
Vasárnap óta nem használható az amerikai dollár Észak-Koreában, helyette a hatóságok az eurót fogadják el. Akinek csak dollárja van, vásárláskor kénytelen azt előbb átváltani. A döntést a hatóságok hivatalosan nem indokolták meg, az vélhetően összefüggésben van az amerikai fűtőanyag-segély leállításával. Az amerikaiak a segítséget egy hónapja azért fagyasztották be, mert a kommunista ország nukleáris programon dolgozik.

Csak sima sarcolás?

Egyes elemzők szerint a lépés a lakosság ellen irányul: a kommunista országban igen kedvelt megtakarítási forma hogy az emberek dollárra váltják pénzüket, s az amerikai pénz "nélkülözhetetlen" fizetőeszköz a feketepiacon is. A hatóságok pedig mindent megtesznek azért, hogy a lakosság eddig rejtett megtakarítását is ellenőrzésük alá vonják.

Az országban tevékenykedő nemzetközi szervezetek továbbra is dollárban fizetik ki számláikat, s véleményük szerint a kötelező átváltással csak a bürokrácia lesz nagyobb. A fővárosban élő külföldiek "magánszemélyként" fel vannak háborodva, ugyanis a hatóságok által előírt kötelező átváltás - természetesen - csak alacsony árfolyamon lehetséges.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!