Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Németország csökkenti honvédelmi költségvetését

2002.12.03. 11:15
A költségvetési hiányküszöb átlépése miatt Németország arra kényszerül, hogy csökkentse a honvédelmi költségvetést, az adókat pedig növelnie kell. Nemzetközi aggályok miatt a biztonság a stabilitási paktum áldozatául eshet.
A stabilitási és növekedési paktumnak nem lenne szabad korlátoznia a biztonsági költségeket az EU-ban, figyelmeztetett Michele Alliot-Marie francia védelmi miniszter. A világ jelenlegi helyzetében a biztonságnak nagyobb prioritása kellene hogy legyen a költségvetési szabályokkal szemben, nyilatkozta a politikus a Der Spiegel című német magazinnak.

A miniszter kifejtette, hogy szerinte Németországnak többet kellene költenie a biztonságra, sőt, szerinte az európai védelmi politikában részt vállaló valamennyi tagországtól el kell ezt várni.

Francia növekedés, német csökkenés

Franciaország a tervek szerint növelni fogja a védelmi költségeket, 2008-ig a GDP 2,1 százalékát költenék biztonságra. Ezzel egyidőben Németország védelmi minisztere éppen ellentétes irányban halad, tájékoztat az EU Observer.

A hétvégi német lapok arról cikkeztek, hogy Peter Stuck német hadügyminiszter a következő három év alatt hatmillió euróval akarja csökkenteni az általa vezetett intézmény költségvetését. Ezzel a költségvetési küszöböt az idén durván túllépő Németország a növekedési és stabilitási paktum előírásainak igyekszik megfelelni, oly módon, hogy a takarékosság mellett növeli az adókat.

A hadügyminisztérium költségeinek tervezett csökkentése többek között azt jelenti, hogy a németek 73 helyett csak 60 darab A400-as katonai repülőgépet rendelnek, s másfajta fegyverekről is le kell mondaniuk, például Tornado bombázókról, valamint Eurofighterekről.