Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

Németország csökkenti honvédelmi költségvetését

2002.12.03. 11:15
A költségvetési hiányküszöb átlépése miatt Németország arra kényszerül, hogy csökkentse a honvédelmi költségvetést, az adókat pedig növelnie kell. Nemzetközi aggályok miatt a biztonság a stabilitási paktum áldozatául eshet.
A stabilitási és növekedési paktumnak nem lenne szabad korlátoznia a biztonsági költségeket az EU-ban, figyelmeztetett Michele Alliot-Marie francia védelmi miniszter. A világ jelenlegi helyzetében a biztonságnak nagyobb prioritása kellene hogy legyen a költségvetési szabályokkal szemben, nyilatkozta a politikus a Der Spiegel című német magazinnak.

A miniszter kifejtette, hogy szerinte Németországnak többet kellene költenie a biztonságra, sőt, szerinte az európai védelmi politikában részt vállaló valamennyi tagországtól el kell ezt várni.

Francia növekedés, német csökkenés

Franciaország a tervek szerint növelni fogja a védelmi költségeket, 2008-ig a GDP 2,1 százalékát költenék biztonságra. Ezzel egyidőben Németország védelmi minisztere éppen ellentétes irányban halad, tájékoztat az EU Observer.

A hétvégi német lapok arról cikkeztek, hogy Peter Stuck német hadügyminiszter a következő három év alatt hatmillió euróval akarja csökkenteni az általa vezetett intézmény költségvetését. Ezzel a költségvetési küszöböt az idén durván túllépő Németország a növekedési és stabilitási paktum előírásainak igyekszik megfelelni, oly módon, hogy a takarékosság mellett növeli az adókat.

A hadügyminisztérium költségeinek tervezett csökkentése többek között azt jelenti, hogy a németek 73 helyett csak 60 darab A400-as katonai repülőgépet rendelnek, s másfajta fegyverekről is le kell mondaniuk, például Tornado bombázókról, valamint Eurofighterekről.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!