Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A brit euró esélyeit rontja a Blair-Brown ellentét

2002.12.03. 16:14
A Tony Blair miniszterelnök és Gordon Brown pénzügyminiszter között egyre inkább mélyülő ellentét komolyan befolyásolhatja egy esetleges euróreferendum esélyét Nagy Britanniában.
Tony Blair kabinetjének EU-párti miniszterei kétségbeesetten próbálják eloszlatni azokat a hangokat, amelyek szerint a pénzügyminiszter költségvetés-tervezete, - amely az ország gazdasági rugalmasságát helyezi előtérbe, - tulajdonképpen azt üzeni: a kormány mindaddig nem csatlakozik az eurórégióhoz, amíg Gordon Brown a brit pénzügyminiszter - tájékoztat a The Guardian.

Ellenséges közhangulat

A makrogazdaság szerkezete az új globális gazdaságban címmel múlt héten közzétett államkincstári dokumentum a miniszter azon meggyőződését hangsúlyozza, miszerint a megfontolt mérlegelés eredményesebb az európai központi bank rugalmatlan pénzügyi politikájánál. Így vélekednek a független pénzügyi elemzők s ezt igazolják az euróval szemben ellenséges közhangulatról tanúskodó közvéleménykutatási eredmények.

Ha ez a folyamat tovább erősödik (amiért Brown a jelek szerint a maga részéről mindent megtesz), könnyen megeshet, hogy a miniszterelnök meghátrál, s lemond arról, hogy a következő 12 hónap során ennyire kockázatosnak ígérkező népszavazást írjon ki.

Jövőre összeomlás?

A két vezető politikus kapcsolata egyébként a lehető legmélyebb pontra süllyedt, s nem csak az euróval kapcsolatos nézeteltéréseik, hanem az egyetemi oktatás és a közszolgálatok állami támogatását illető véleménykülönbségek miatt is.

A The Times azt jósolja, hogy a lappangó rossz viszony komoly veszéllyel járhat, akár politikai összeomlást is okozhat 2003-ban, amikor a kormánynak már végképp döntenie kell arról, egyáltalán szervezzen-e népszavazást a monetáris unióhoz való csatlakozásról.