Piroska
3 °C
4 °C

A brit euró esélyeit rontja a Blair-Brown ellentét

2002.12.03. 16:14
A Tony Blair miniszterelnök és Gordon Brown pénzügyminiszter között egyre inkább mélyülő ellentét komolyan befolyásolhatja egy esetleges euróreferendum esélyét Nagy Britanniában.
Tony Blair kabinetjének EU-párti miniszterei kétségbeesetten próbálják eloszlatni azokat a hangokat, amelyek szerint a pénzügyminiszter költségvetés-tervezete, - amely az ország gazdasági rugalmasságát helyezi előtérbe, - tulajdonképpen azt üzeni: a kormány mindaddig nem csatlakozik az eurórégióhoz, amíg Gordon Brown a brit pénzügyminiszter - tájékoztat a The Guardian.

Ellenséges közhangulat

A makrogazdaság szerkezete az új globális gazdaságban címmel múlt héten közzétett államkincstári dokumentum a miniszter azon meggyőződését hangsúlyozza, miszerint a megfontolt mérlegelés eredményesebb az európai központi bank rugalmatlan pénzügyi politikájánál. Így vélekednek a független pénzügyi elemzők s ezt igazolják az euróval szemben ellenséges közhangulatról tanúskodó közvéleménykutatási eredmények.

Ha ez a folyamat tovább erősödik (amiért Brown a jelek szerint a maga részéről mindent megtesz), könnyen megeshet, hogy a miniszterelnök meghátrál, s lemond arról, hogy a következő 12 hónap során ennyire kockázatosnak ígérkező népszavazást írjon ki.

Jövőre összeomlás?

A két vezető politikus kapcsolata egyébként a lehető legmélyebb pontra süllyedt, s nem csak az euróval kapcsolatos nézeteltéréseik, hanem az egyetemi oktatás és a közszolgálatok állami támogatását illető véleménykülönbségek miatt is.

A The Times azt jósolja, hogy a lappangó rossz viszony komoly veszéllyel járhat, akár politikai összeomlást is okozhat 2003-ban, amikor a kormánynak már végképp döntenie kell arról, egyáltalán szervezzen-e népszavazást a monetáris unióhoz való csatlakozásról.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!