Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rekordáron kelt el a nem létező brit euró készlete

2002.12.05. 09:03
A brit euró bevezetése egyre reménytelenebbnek tűnik, de egy elkészített érmekollekció meghódította a piacot. Legalábbis a numizmatikusokét.
Rövid idő alatt szétkapkodták a brit euró fantáziakészletét. Az érméket a Nemzetközi Numizmatikai Hivatal terveztette, hogy szertefoszlassa a mítoszt, miszerint az európai valuta meggyengítené Nagy-Britannia identitását. A nyolc és kilenc darabos brit eurókészletek az eredeti ár ötszöröséért cseréltek gazdát az internetes árverési oldalakon.

Politikailag is kuriózum

A brit euróérmék egyik eladója szerint ugyanakkor a briteket kevéssé érdekli saját "nemzeti" eurójuk, az árat az eurózónában élő gyűjtők verték fel, akik viszont egymást taposták igyekezetükben, hogy hozzájussanak a limitált számú sorozatok egyikéhez.

A nagy érdeklődés oka nem pusztán az, hogy numizmatikai kuriózumról van szó. Nyilvánvalóan az is növeli a keresletet, hogy az eurózónán kívül maradt Nagy-Britanniában még mindig az eurót ellenzők vannak többségben, így egyáltalán nem valószínű, hogy a közeljövőben lesz igazi brit euró.

Sold out

A készletekből 25 ezer darabot gyártottak, és azokat júniusban kezdték el árusítani. Mára már az internetes numizmatikai oldalakon is kikerült a "sold out" felirat az érmesor neve mellé, vagyis a másodlagos forgalomban is nehéz beszerezni a ritkaságot.

A brit "műeurók" egyébként nagyon hasonlítanak egy igazi euróérmékhez: A "fej" természetesen a királynőt ábrázolja , az írás pedig szintén Nagy-Britanniára jellemző motívumokat - például hajót. A terveket véleményezésre még az Európai Központi Banknak is elküldték.

A Nemzetközi Numizmatikai Hivatal következő terve a dán euróérme-készlet forgalomba hozatala. (A dán lakosság eddig kétszer utasította el népszavazáson az euró bevezetsét.) Az elképzelés hallatán Dánia kormánya azonnal tiltakozott, ám a gyűjtők örömére a készlet valószínűleg mindenképpen elkészül.