Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Rekordáron kelt el a nem létező brit euró készlete

2002.12.05. 09:03
A brit euró bevezetése egyre reménytelenebbnek tűnik, de egy elkészített érmekollekció meghódította a piacot. Legalábbis a numizmatikusokét.
Rövid idő alatt szétkapkodták a brit euró fantáziakészletét. Az érméket a Nemzetközi Numizmatikai Hivatal terveztette, hogy szertefoszlassa a mítoszt, miszerint az európai valuta meggyengítené Nagy-Britannia identitását. A nyolc és kilenc darabos brit eurókészletek az eredeti ár ötszöröséért cseréltek gazdát az internetes árverési oldalakon.

Politikailag is kuriózum

A brit euróérmék egyik eladója szerint ugyanakkor a briteket kevéssé érdekli saját "nemzeti" eurójuk, az árat az eurózónában élő gyűjtők verték fel, akik viszont egymást taposták igyekezetükben, hogy hozzájussanak a limitált számú sorozatok egyikéhez.

A nagy érdeklődés oka nem pusztán az, hogy numizmatikai kuriózumról van szó. Nyilvánvalóan az is növeli a keresletet, hogy az eurózónán kívül maradt Nagy-Britanniában még mindig az eurót ellenzők vannak többségben, így egyáltalán nem valószínű, hogy a közeljövőben lesz igazi brit euró.

Sold out

A készletekből 25 ezer darabot gyártottak, és azokat júniusban kezdték el árusítani. Mára már az internetes numizmatikai oldalakon is kikerült a "sold out" felirat az érmesor neve mellé, vagyis a másodlagos forgalomban is nehéz beszerezni a ritkaságot.

A brit "műeurók" egyébként nagyon hasonlítanak egy igazi euróérmékhez: A "fej" természetesen a királynőt ábrázolja , az írás pedig szintén Nagy-Britanniára jellemző motívumokat - például hajót. A terveket véleményezésre még az Európai Központi Banknak is elküldték.

A Nemzetközi Numizmatikai Hivatal következő terve a dán euróérme-készlet forgalomba hozatala. (A dán lakosság eddig kétszer utasította el népszavazáson az euró bevezetsét.) Az elképzelés hallatán Dánia kormánya azonnal tiltakozott, ám a gyűjtők örömére a készlet valószínűleg mindenképpen elkészül.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!