Eufrozina, Kende
4 °C
15 °C

Az EU-bővítés költsége lakosonként 25 euró

2002.12.11. 09:23
Miközben az EU és a tagjelöltek a koppenhágai csúcstalálkozó előtt a bővítésre szánt pénzügyi keretről vitatkoznak, a belga Le Soir napilap kiszámította: a bővítés a következő három évben a 380 millió lakosú Európának lakosonként 25 eurójába (6000 forint) kerül.
A számítást a napilap annak a 40 milliárd eurónak a figyelembe vételével végezte el, amelyet az októberi brüsszeli találkozón különítettek el "bővítés finanszírozása" címszó alatt, a 2004 és 2006 közötti időszakra. A dán elnökség további 1,6 milliárd euró hozzáadását ajánlotta a fenti összeghez, ezt az utolsó kompromisszumok által kiharcolt kifizetések fedezésére használnák.

Harmincnyolcmilliárd jut a jelenlegi tagokra

Amikor a tíz új tag 2004 májusában csatlakozik az unióhoz, összesen 3,3 milliárd eurót fizetnek be a közös kasszába, a következő két évben pedig valamivel kevesebb mint 5 milliárd eurót. Így a számla fennmaradó 38 milliárd eurós részét a jelenlegi EU tagállamoknak kell állniuk. Mindezek alapján az EU minden egyes polgárára vetítve 24,6 euró a bővítés költsége.

Tíz országra jut a hatnak szánt pénz

Az EU költségvetés legnagyobb befizető országai - Németország, Hollandia, Svédország és Nagy-Britannia - attól tartanak, hogy a bővítés tényleges költségei jelentősen megnőnek a csatlakozás után. A belépésre váró tagországok ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a berlini csúcstalálkozón, az eredeti, 42,6 milliárdos bővítési keretplafon meghatározásakor még csupán hat új tagországgal számoltak. Az első körbe végül tíz ország került be, de a költségkeret nem változott.