Árpád
-2 °C
4 °C

Az EU-bővítés költsége lakosonként 25 euró

2002.12.11. 09:23
Miközben az EU és a tagjelöltek a koppenhágai csúcstalálkozó előtt a bővítésre szánt pénzügyi keretről vitatkoznak, a belga Le Soir napilap kiszámította: a bővítés a következő három évben a 380 millió lakosú Európának lakosonként 25 eurójába (6000 forint) kerül.
A számítást a napilap annak a 40 milliárd eurónak a figyelembe vételével végezte el, amelyet az októberi brüsszeli találkozón különítettek el "bővítés finanszírozása" címszó alatt, a 2004 és 2006 közötti időszakra. A dán elnökség további 1,6 milliárd euró hozzáadását ajánlotta a fenti összeghez, ezt az utolsó kompromisszumok által kiharcolt kifizetések fedezésére használnák.

Harmincnyolcmilliárd jut a jelenlegi tagokra

Amikor a tíz új tag 2004 májusában csatlakozik az unióhoz, összesen 3,3 milliárd eurót fizetnek be a közös kasszába, a következő két évben pedig valamivel kevesebb mint 5 milliárd eurót. Így a számla fennmaradó 38 milliárd eurós részét a jelenlegi EU tagállamoknak kell állniuk. Mindezek alapján az EU minden egyes polgárára vetítve 24,6 euró a bővítés költsége.

Tíz országra jut a hatnak szánt pénz

Az EU költségvetés legnagyobb befizető országai - Németország, Hollandia, Svédország és Nagy-Britannia - attól tartanak, hogy a bővítés tényleges költségei jelentősen megnőnek a csatlakozás után. A belépésre váró tagországok ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a berlini csúcstalálkozón, az eredeti, 42,6 milliárdos bővítési keretplafon meghatározásakor még csupán hat új tagországgal számoltak. Az első körbe végül tíz ország került be, de a költségkeret nem változott.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?