Viola
-6 °C
-2 °C

Nem akarnak eurót a svédek?

2002.12.16. 10:07
A svédek egyre nagyobb bizalmatlansággal viszonyulnak az euróhoz, derül ki egy tévedésből pénteken nyilvánosságra hozott felmérésből.
Kilenc hónap múlva a svédek az euró esetleges bevezetéséről szavaznak, ám a legfrissebb felmérés szerint a legtöbb svéd állampolgár nem akar korona helyett eurót látni a pénztárcájában.

Jelentős visszalépés

A Statistics Sweden állami közvélemény-kutató intézet 6919 személy megkérdezésével végzett felmérése azt mutatja, hogy az euró bevezetését támogatók aránya a májusban mért 46 százalékról novemberben 39,9 százalékra csökkent, míg a közös európai valuta bevezetését ellenzők tábora 3,8 százalékkal, 34,7 százalékosra növekedett május óta. A megkérdezettek 25,4 százaléka még nem döntött a kérdésben. A felmérést a november 4. és 27. közötti időszakban végezték, a hibalehetőség 1,2 százalékos.

A kutatás eredményeit eredetileg kedden tervezték nyilvánosságra hozni, ám tévedésből már pénteken közzétették a Statistic Sweden honlapján.

Messze még a népszavazás

A legutóbbi felmérések szerint az euró támogatóinak és ellenzőinek tábora nagyjából egyforma, egyes eredmények szerint az euró ellenzői vannak enyhe többségben.

Dániával és Nagy Britanniával együtt Svédország a harmadik olyan ország az EU-tagok közül, amely nem csatlakozott az első hullámban az Európai Monetáris Unióhoz. A 8,9 millió lakosú Svédországban 2003. szeptember 14-én tartanak népszavazást az euró ügyében.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!