Judit
2 °C
7 °C

A belgák inkább bankkártyával fizetnek az euró bevezetése óta

2002.12.17. 09:23
A belgák szeretik az eurót, de nem nagyon. Inkább bankkártyát használnak, mint hogy a közös európai pénzzel bíbelődjenek.
Azóta, hogy az euró felváltotta a belga frankot, naponta kétszer több alkalommal használják a feltölthető bankkártyáikat a belgák - derül ki a Belga Központi Bank legfrissebb jelentéséből. Míg a belga frank idején egy nap alatt átlagosan 165 ezer használatot regisztráltak, január elseje óta napi 330 ezret. (Hitelkártyáikat egyébként naponta 1,4 millió alkalommal használják a belga állampolgárok.)

Guy Quaden, a Belga Központi Bank kormányzója arról is tájékoztatást adott, hogy a készpénzzel történő kifizetések során a leggyakrabban az 50 eurós bankjegyet használják, ezt követi a gyakorisági sorrendben a 20 eurós, majd az 5 eurós bankjegy. A főkormányzó megkérdőjelezte az 1 és 2 centes érmék visszavonására irányuló javaslatok indokoltságát, ugyanis az adatok egyértelműen azt mutatják, hogy a két aprópénzt igen gyakran használják.

Örökké bevált a jegybank

Bár a forgalomban lévő belga frank 97 százalékát beváltották euróra, Belgiumban további 12,5 milliárd frank "hiányzik", ekkora pénzmennyiség maradt a háztartásoknál.

Belgiumban a kereskedelmi bankok ez év végéig váltják euróra a már megszűnt belga frankot, az ezután előkerülő régi pénztől már csak a Belga Nemzeti Bankban lehet megszabadulni - bankjegyek esetében korlátlan ideig, az érméknél viszont csak 2004. december 31-ig.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?