Jónás, Renátó
4 °C
10 °C
Index - In English In English Eng

Itt az egymillió eurós bankjegy

2001.12.22. 12:26
Az amerikai Naples Bank Note Company egymillió eurós bankjegyeket bocsát ki. A tíz dollárba kerülő papírpénz legalább annyi biztonsági elemet tartalmaz, mint az igazi bankók.
A floridai cég különleges események, illetve emberek emlékére ad ki egyedi papírpénzeket és érméket - írja a Wired. Ezeket szinte ugyanolyan nehéz hamisítani, mint a valódiakat: különleges festék és csak uv-fény alatt látszó felirat védi az igazi bankjegypapírra nyomott pénzeket.

Tíz dollárért egymillió eurót

Egy tízmillió euróst tíz dollárért rendelhetünk, hármat huszonötért, tízet hetvenötért. Sőt megvehetjük a 14, illetve 28 bankjegyet tartalmazó íveket is háromszáz, illetve ötszáz dollárért. Apró rendellenesség, hogy a bankjegyek hátoldalán Nagy-Britannia, Svédország és Dánia zászlaja is látható annak ellenére, hogy az eurót ezekben az országokban egyelőre nem vezetik be.

Bob Bednar, a Naples Bank Note Company elnöke a Wirednek elmondta: "Azért adtuk ki az egymillió euróst, mert az új valuta bevezetése az amerikaiaknak is nagy esemény, hiszen ezután jóval egyszerűbb lesz Európába utazni".

Tűzoltók és egyetemek támogatása

A cégnél amerikai bankókat is rendelhetünk. Az ötven dollárért kapható "Our Everyday Heroes" (mindennapi hőseink) nevű egymilliós bankjegy a tűzoltóknak állít emléket. Megvásárlásával az őket segítő alapítványt is támogathatjuk. A húsz dolláros Penn State Milliont a Naples a Pennsylvania University öregdiákjaink, illetve támogatóinak ajánlja.

A papírpénzeken a gyengébbek kedvéért a "nem legális fizetőeszköz" felirat is olvasható.