Máté, Mirella
14 °C
30 °C

Barátkoznak az euró gondolatával a brit vállalkozók

2002.10.29. 11:28
A brit termelők az utóbbi időben kicsit megkedvelték az eurót, de az Európai Uniót már nem tekintik a biztos gazdasági növekedés zálogának.
Az Engineering Employers Federation készítette felmérés eredményeiből az derül ki, hogy a megkérdezett cégek 55 százaléka elvben támogatja az eurócsatlakozást, de nem szeretne merev menetrendet, illetve a "várunk és meglátjuk" álláspontjára helyezkedik. A biztosan csatlakozást választók aránya nem túl látványosan, de érzékelhetően növekedett: 29 százalékra, a 2001 januárjában mért 21 százalékról. A brit cégek többsége 2010-re előretekintve már az eurózónában látja magát (61 százalék), míg 26 százalékuk "vélhetőnek" tartja, hogy a közös európai valutát fogják használni.

Az EU háttérbe szorul?

Az eurót nem kedvelők aránya is nőtt, de nem nagy mértékben. A megkérdezettek 16 százaléka (az előző felméréshez képest 2 százalék a növekedés) úgy gondolta, hogy az ország ebben a parlamenti ciklusban nem, illetőleg talán sosem sem csatlakozik az eurózónához. A vállalkozások az Európai Unió gazdasági helyzetét a korábbinál kevésbé érzik mérvadónak, a megkérdezettek 44 százaléka (korábban 58 százalék) tartja már csak a fejlődés kulcsának azt, hogy a közös piac területén hogyan alakulnak a gazdasági mutatók.

Romoljon már a font!

És hogy mi változtatna lényegesen a cégek álláspontján az euróval kapcsolatban? A megkérdezettek 68 százaléka szerint egy kedvezőbb font-euró árfolyam biztosan növelné a csatlakozási kedvet. A gyártók szerint az angol font túlértékelt, amit egy másik tanulmány is igazol: a nemzeti valutának legkevesebb 20 százalékot kell veszítenie értékéből, ahhoz hogy az átállás vonzó legyen.