Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Csökkenteni kell a német fizetéseket?

2002.12.17. 09:26
Németország egyik vezető gazdasági szakértője szerint ahhoz, hogy az ország gazdasága végre beinduljon, itt az ideje lefaragni a fizetésekből.
Hans-Werner Sinn német professzor, a müncheni Ifo intézet vezető szakembere szerint a német fizetési struktúrák "befagytak", sürgősen a juttatásokat szabályozó törvények és a társadalombiztosítási rendszer megreformálására van szükség, mert ezek a tényezők felelősek a veszélyes méreteket öltő munkanélküliségért. Minden más lehetőséget, ami Németország gondjaira megoldást jelentene, már vagy felhasználtak, vagy túl késő őket alkalmazni.

Németország lemarad

A szakember szerint Németország ma már nem kívánatos színhely a befektetések, a gyártó-beruházások számára, a mérhető vonzerő ezen a téren vészjóslóan alacsony szintet ért el. "A teljesítmény mutatóit tekintve Németországot sorra hagyják el az Európai Unió országai" - mondja Sinn, aki szerint még a társadalom nagyfokú elöregedése előtt változtatni kell a jövedelmi rendszeren és a társadalombiztosítási szabályozáson.

Elképzelése szerint az intézkedéssorozatot a foglalkoztatottság növelésével kell kezdeni. Ennek érdekében pedig a jelenleg országszerte kötelezően érvényes bérezési határokat irányelvekké kellene visszaminősíteni. Ez nyilvánvalóan a fizetések csökkenéséhez vezet.

Ne lehessen jól megélni a munkanélküli segélyből

Ami a társadalombiztosítást illeti, Sinn szerint a munkanélküliek ellátása túl nagy terhet jelent, ráadásul az állami gondoskodás miatt maguk a munka nélkül maradók sem érdekeltek abban, hogy újra állást találjanak. Ezért a közgazdász oly módon csökkentené a munkanélküli segély összegét, hogy az ne helyettesítse egy ember keresetét, hanem csak kiegészítésként enyhítse egy-egy család legégetőbb gondjait.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!