Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az ötveneuróst hamisítják a legtöbbször

2004.07.23. 16:40
Szinte darabszámra pontosan ugyanannyi hamis euróbankjegyet kellett az idei első félévben kivonni a forgalomból, mint tavaly. A hamisítók körében a legnépszerűbb az ötvenes bankjegy, de a közös pénzből kevesebb másolat készül, mint az egykori nemzeti valutákból.
2004 első hat hónapjában összesen 307 223 db hamis euróbankjegyet vontak ki a forgalomból. Ez nagyságrendjét tekintve megegyezik a 2003 második felében regisztrált bankjegy-hamisítványok számával (312 000), derül ki az Európai Központi Bank (EKB) által közétett jelentésből. A hamisítványok fele ötveneurós bankjegy volt.

Kiszűrhetőek a hamisítványok

Az EKB hangsúlyozza, a számadatokat a forgalomban lévő valódi bankjegyek számának (kb. kilencmilliárd darab) fényében kell értékelni. Az euróbankjegyek minőségüknek és biztonsági elemeiknek köszönhetően megbízható fizetőeszközök. Az EKB ennek ellenére felhívja a lakosság figyelmét a bankjegyhamisítványok felbukkanásának veszélyére.

€5 €10€20€50€100€200€500Összesen
Mennyiség (db) 32587955866711339216539388891136307223
Címletenkénti bontás (százalékban)1,02,628,243,621,32,90,4100%

A hamis euróbankjegyek túlnyomó többsége az eurórendszer információs anyagában ismertetett úgynevezett tapintás-átnézet-mozgatás próba segítségével könnyen megkülönböztethető a valódiaktól. A módszer pontos alkalmazásával még a legjobb bankjegy-hamisítványok is azonosíthatók. Ha egy bankjegy valódiságát illetően mégis kételyek merülnek fel, a gyanús bankjegyet hasonlítsuk össze egy olyan példánnyal, amelyről biztosan tudható, hogy eredeti.

A nemzeti valutákat többször hamisították

Az eurózóna tagállamainak egykori nemzeti valutáit nagyobb arányban hamisították, tájékoztatta az Indexet Pataki Tibor. A Magyar Nemzeti Bank Nemzeti Készpénzszakértői Központjának osztályvezetője szerint a dollár hamisítása mind mennyiségében, mind minőségében jelentősebb, mint az euróé.

Az, hogy az ötvenes bankjegy a legnépszerűbb a hamisítók körében, a szakértő szerint azzal magyarázható, hogy ez az a címlet amelynek az értéke, illetve a hétköznapi vásárlási helyzetekben való gyakori előfordulása a hamisítók és a forgalmazók számára ideális. Értékét tekintve közel azonos a korábbi százmárkás értékével, amely a német bankjegyek korában a leggyakrabban hamisított címlet volt. Az MNB-nek nincs tudomása arról, hogy a hamisítások között nagy tételben előfordultak volna profi minőségű bankók.