Valér
2 °C
8 °C

Nyitó árfolyama fölött az euró

2003.05.23. 13:07
Kapcsolódó cikkek (1)
Péntek délelőtt az euró rövid időre 1,1783 dollárra emelkedett a londoni bankközi piacon, majd 1,1780 dollárra süllyedt. Délben ismét emelkedőben volt: 1,1793 dollárnál tartott, sőt, rövid időre 1,1801 dollárt is elért.
Az 1999. január 1-én hivatalosan bevezetett euró világkereskedelmi premierje 1999. január 4-én, hétfőn volt az ausztráliai Sydneyben, 1,1747 dolláros árfolyamon, majd aznap délelőtt Londonban 1,1855 dollárt ért el a közös valuta.

Tovább emelkedhet

Kereskedők pénteken úgy vélték, hogy az euró további erősödésének semmi sem áll útjában rövidtávon, hacsak az Európai Központi Bank (EKB) nem csökkenti a kamatot meredeken a következő, június 5-i pénzügypolitikai értekezletén. Az EKB legutóbb március elején faragott le negyed százalékpontot, 2,75 százalékra csökkkentve az irányadó, kéthetes refinaszírozási kamatminimumát.

Negyed százalékpont

A spanyol központi bank elnöke (és így az EKB igazgatótanácsának tagja), Jaime Caruana pénteken úgy nyilatkozott, hogy az euróövezetben javulnak az inflációs kilátások - ezt a csütörtökön és pénteken közölt német tartományi adatok is igazolták májusról -, és az EKB ezt figyelembe fogja venni. Elemzők azonban csak negyed százalékpontos újabb csökkentésre fogadnak, ami nem fékezi meg az euró drágulását.

A Nyolcak nem szólnak bele

Francis Mer francia gazdasági miniszter csütörtökön "túl gyengének" minősítette a dollárt, de csak az EKB-t sürgette lépésre, az árfolyam "stabilizálása" érdekében. A német kormány is jelezte pénteken, hogy a Nyolcak júniusi csúcsértekezletén nem várható állásfoglalás az euró/dollár árfolyam ügyében. - Az árfolyam fejleményei nem adnak okot aggodalomra, és ez nem lesz téma a csúcsértekezletről kiadandó közleményben - mondta pénteken a német gazdasági miniszter helyettese, Alfred Tacke, aki a német kormány részéről készíti elő a Nyolcak csúcstalálkozóját.