Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Ekcémát okozhat az euró

2001.11.26. 16:35
Egy svéd és brit tudósok által végzett kutatás eredménye szerint a nyolc euró érme közül kettő túl sok nikkelt tartalmaz, ami komoly gondokat okozhat a fémérzékeny vásárlóknak.
A kutatók szerint az egy- és kéteurós érme akkor válthat ki allergiás reakciókat, ha legalább öt percig érintkezik az ember bőrével - közölte a Reuters. A probléma körülbelül a nők tizenöt és a férfiak öt százalékát érintheti.

A tanulmány szerzői hozzáteszik, hogy egyes francia, brit és svéd érmék túl sok nikkelt is tartalmaznak. Az átlagos fogyasztóknak valószínűleg nem kell komoly kellemetlenségre számítaniuk, de néhány boltosnak, pénztárosnak, banki és postai alkalmazottnak talán igen.

A megengedett érték százszorosa

Az Unió szabályozza különböző termékekben (ékszerekben, órákban) felhasználható nikkel mennyiségét, de ez a rendelet nem vonatkozik a pénzérmékre, amelyekben a hamisítás megnehezítéséért használják ezt a fémet. Az euró tervezésénél figyelembe vették a tudósok véleményét, így a kisebb értékű pénzek nikkel-tartalmát csökkentették, de a két legnagyobb érmében így is magas a nikkeltartalom - az említett rendeletben megszabott maximum közel százszorosa.