Diána
12 °C
27 °C

Egy mozilánc betiltotta az euróellenzők kampányfilmét

2002.07.17. 10:04
A francia tulajdonban lévő UCG moziüzemeltető lánc nem vetíti le a brit euróellenes mozgalom másfél perces reklámfilmjét a társaság szigetországi mozijaiban. A nagy vihart kavart filmben a közös európai valutát az euró ellenzői úgy kívánják lejáratni, hogy az euró híveként ábrázolják Adolf Hitlert.
Az UCG mind a 43 nagy-britanniai és írországi mozijában letiltotta a vitatott reklámfilm vetítését. A francia tulajdonú társaság azzal indokolta lépését, hogy el kívánja kerülni politikai hirdetések bemutatását, valamint visszataszítónak találta a reklámot. Az UCG szóvivője a The Independentnek kijelentette: szigorú szabályok határozzák meg, hogy milyen reklámokat vetíthetnek mozijaik, s a feltételeknek ez a hirdetés nem felelt meg.

A reklámfilm kifogásolt jelenetében egy neves brit komikus Hitlert alakítva a náci rigmusok szellemében azt mondja: "Ein Volk!, Ein Reich!, Ein Euro!", vagyis "Egy nép!, Egy birodalom!, Egy euró!".

A hatóságok nem reagáltak

A reklám két héttel ezelőtti előzetes bemutatója érthetően azonnal kiváltotta a szigetországi zsidó közösség, a német nagykövetség, illetve a második világháborús brit veteránok felháborodását. A bírálók, akik szerint a jelenet a holocaust áldozatainak emlékét sérti, a klip visszavonását, vagy a kifogásolt jelenet kivágását követelik.

Az egymillió fontért készített reklámfilmben, a brit humor jeles alakjai, munkáspárti képviselők mellett a zenész Bob Geldof is szerepel.

Az UCG annak ellenére tiltotta le a reklámfilmet, hogy a hirdetésekkel foglalkozó brit hatóság nem emelt ellene kifogást. A UCI és az Odeon mozijai le is vetítik filmjeik előtt a következő három hónapban a klipet, amit várhatóan ötmillió ember fog látni.