Judit
2 °C
7 °C

Egy mozilánc betiltotta az euróellenzők kampányfilmét

2002.07.17. 10:04
A francia tulajdonban lévő UCG moziüzemeltető lánc nem vetíti le a brit euróellenes mozgalom másfél perces reklámfilmjét a társaság szigetországi mozijaiban. A nagy vihart kavart filmben a közös európai valutát az euró ellenzői úgy kívánják lejáratni, hogy az euró híveként ábrázolják Adolf Hitlert.
Az UCG mind a 43 nagy-britanniai és írországi mozijában letiltotta a vitatott reklámfilm vetítését. A francia tulajdonú társaság azzal indokolta lépését, hogy el kívánja kerülni politikai hirdetések bemutatását, valamint visszataszítónak találta a reklámot. Az UCG szóvivője a The Independentnek kijelentette: szigorú szabályok határozzák meg, hogy milyen reklámokat vetíthetnek mozijaik, s a feltételeknek ez a hirdetés nem felelt meg.

A reklámfilm kifogásolt jelenetében egy neves brit komikus Hitlert alakítva a náci rigmusok szellemében azt mondja: "Ein Volk!, Ein Reich!, Ein Euro!", vagyis "Egy nép!, Egy birodalom!, Egy euró!".

A hatóságok nem reagáltak

A reklám két héttel ezelőtti előzetes bemutatója érthetően azonnal kiváltotta a szigetországi zsidó közösség, a német nagykövetség, illetve a második világháborús brit veteránok felháborodását. A bírálók, akik szerint a jelenet a holocaust áldozatainak emlékét sérti, a klip visszavonását, vagy a kifogásolt jelenet kivágását követelik.

Az egymillió fontért készített reklámfilmben, a brit humor jeles alakjai, munkáspárti képviselők mellett a zenész Bob Geldof is szerepel.

Az UCG annak ellenére tiltotta le a reklámfilmet, hogy a hirdetésekkel foglalkozó brit hatóság nem emelt ellene kifogást. A UCI és az Odeon mozijai le is vetítik filmjeik előtt a következő három hónapban a klipet, amit várhatóan ötmillió ember fog látni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?