Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Nem zárható ki egy ázsiai típusú pénzügyi válság

2006.09.22. 08:35
Nemcsak Magyarországon, hanem a többi visegrádi országban is komoly gazdasági kockázattal járnak a belpolitikai viharok - mutatnak rá elemzők. Kenneth Rogoff harvardi közgazdászprofesszor a The Wall Street Journal Europe hasábjain kijelentette: Magyar-, Lengyel- és Csehországban egyaránt fennáll annak a veszélye, hogy a tőke a politikai helyzet miatt menekülni kezd.

Budapest, Varsó és Prága mindeddig nem tudta teljes mértékben az euróhoz kötni valutáit, és nagymértékben támaszkodik a külföldi hitelekre - mutat rá Rogoff, aki szerint a térség országainak helyzete hasonló ahhoz, amilyenben a kelet-ázsiaiak voltak az 1997-es válságot megelőzően. A gyors gazdasági növekedés és a kamatlábak magas szintje rengeteg spekulatív tőkét vonzott Thaiföldre, Indonéziába és Dél-Koreába, ám amikor a nyugati országokban is emelkedtek a kamatok, akkor oda ment át a pénz.

Deficit
Figyelmeztető jelek a térség szinte minden gazdaságában tapasztalhatók. Szlovákiában és Horvátországban romlik az államháztartás helyzete, Romániában és Lettországban viszonylag magas a folyó fizetési mérleg hiánya, Magyarországon példátlanul magas a büdzsé deficitje, Lengyelországban pedig gyors ütemben nő a külföldi eladósodás mértéke.

Ez a hasonlat azonban a legtöbb elemző szerint sántít, mivel a visegrádi országok helyzete sok szempontból jobb, mint az ázsiaiaké volt 1997-ben. A spekulatív pénz mellett óriási összegű működő tőke is áramlik ezekbe az országokba, ráadásul az itteni bankrendszer - a külföldi tulajdonosoknak köszönhetően - nagyon erős, így tompítaná egy esetleges pánik hatásait. Válságra tehát csak a legszélsőségesebb esetben kerülhet sor. Magyarországon ehhez arra lenne szükség, hogy súlyosan eszkalálódjanak az utcai események, és a kormány visszavonja reformcsomagját - véli Barbara Nestor, a Commerzbank londoni pénzpiaci elemzője. Akármilyen távoliak is ország eurócsatlakozási kilátásai, ez a célkitűzés nagymértékben hozzájárul a befektetők bizalmának megtartásához.

Kelet-Európa sebezhető

Az utóbbi napok budapesti eseményei azonban így is nyilvánvalóvá tették Kelet-Közép-Európa sebezhetőségét. Reinhold Vetter, a Handelsblatt tudósítója úgy fogalmaz: a Nyugatnak rá kellett döbbennie, hogy a régió átalakulása még korántsem zárult le. A demokratikus intézményrendszer kiépítése és a tőkevonzás terén elért sikerek sokak szemében elkendőzik azokat a súlyos társadalmi feszültségeket, amelyek ezekben az országokban kialakultak.

Márpedig a magyarországi zavargásokon kívül a szlovákiai kormányváltásnak, a lengyelországi jobbra tolódásnak és a csehországi patthelyzetnek is elsősorban ez a magyarázata. A politikai helyzet hazánk mellett különösen Lengyelországban nagyon feszült: bármelyik pillanatban megbukhat a kormány, mivel a koalíciós pártok között alapvető nézeteltérések vannak a jövő évi büdzsét illetően. Az Önvédelem pártot vezető Andrzej Lepper miniszterelnök-helyettes azt követeli, hogy a tervezetthez képest tíz százalékkal emeljék a kiadásokat, különben kilép a kormányból.

A magyar reálgazdaság nem rézi meg a rövid válságot?

A külföldi befektetőket képviselő Nemzetközi Vállalatok Magyarországi Társaságának elnöke, Rudnay János és a Német-Magyar Kereskedelmi és Ipari Kamara szóvivője, Dirk Wölfner vezetői úgy vélik, hogy ha rövid távon stabilizálódik a politikai helyzet Magyarországon, nem várható a reálgazdaságban visszaesés - írja a Világgazdaság.

Ugyanakkor az AmCham, az amerikai kereskedelmi kamara magyarországi vezetője, Némethy László máris sok aggódó telefonhívást kapott az Egyesült Államokból, minthogy a tévéállomások és a hírügynökségek nagy terjedelemben számoltak be a budapesti zavargásokról - erről maga a magyarországi AmCham elnöke beszélt a Világgazdaságnak. A vállalatok vezetői azonban nyugtatják a tengerentúli érdeklődőket, cégeik dolgozói nincsenek veszélyben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?