Valter
16 °C
31 °C

Az EU terrorista listára helyezi a Hamász politikai szárnyát

2003.09.07. 21:27
Az EU hamarosan hivatalosan a terrorista szervezetek listájára helyezi a Hamász politikai szárnyát, ami az unió palesztin segélyeinek beszüntetését és az európai bankokban lévő Hamász-vagyon befagyasztásával járhat.
Az uniós országok külügyminiszterei (és a csatlakozók képviselői) a Garda tó partján rendezett találkozójukon jutottak konszenzusra a Hamász megbélyegzését illetően.

Augusztus 19.: valódi és politikai öngyilkosság

A döntés meghozatalát az USA, Nagy-Britannia és Izrael szorgalmazta, miután bebizonyosodott, hogy "átjárás" van a korábban is terrorista szervezetként kezelt katonai szárny és a Hamász politikai szervezete között. A végső lökést az augusztus 19-i öngyilkos merénylet adta meg, amely 22 izraeli halálát okozta, s véget vetett a fegyverszünetnek. Mint kiderült, ezért az akcióért is a Hamász a felelős.

Még nem hivatalos

Az EU már korábban folyamatosan megbélyegezte a Hamász katonai szervezetét, de a politikai szárnyat az USA nyomása ellenére megkülönböztette, mert úgy értékelte, hogy az pozitív szerepet tölthet be a békefolyamatban, valamint karitatív és szociális tevékenységére szüksége van a palesztin népnek. Ugyanilyen megfontolásból az EU rendszeresen segélyben is részesítette a palesztinokat, s ezzel mind ez idáig az autonómia legnagyobb anyagi támogatója az arab világon kívül.

A külügyminiszteri találkozón meghozott döntés még nem hivatalos, azt azonban rövid időn belül formába önti az uniós adminisztráció. Az USA máris üdvözölte a külügyminiszterek határozatát.