Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az EU terrorista listára helyezi a Hamász politikai szárnyát

2003.09.07. 21:27
Az EU hamarosan hivatalosan a terrorista szervezetek listájára helyezi a Hamász politikai szárnyát, ami az unió palesztin segélyeinek beszüntetését és az európai bankokban lévő Hamász-vagyon befagyasztásával járhat.
Az uniós országok külügyminiszterei (és a csatlakozók képviselői) a Garda tó partján rendezett találkozójukon jutottak konszenzusra a Hamász megbélyegzését illetően.

Augusztus 19.: valódi és politikai öngyilkosság

A döntés meghozatalát az USA, Nagy-Britannia és Izrael szorgalmazta, miután bebizonyosodott, hogy "átjárás" van a korábban is terrorista szervezetként kezelt katonai szárny és a Hamász politikai szervezete között. A végső lökést az augusztus 19-i öngyilkos merénylet adta meg, amely 22 izraeli halálát okozta, s véget vetett a fegyverszünetnek. Mint kiderült, ezért az akcióért is a Hamász a felelős.

Még nem hivatalos

Az EU már korábban folyamatosan megbélyegezte a Hamász katonai szervezetét, de a politikai szárnyat az USA nyomása ellenére megkülönböztette, mert úgy értékelte, hogy az pozitív szerepet tölthet be a békefolyamatban, valamint karitatív és szociális tevékenységére szüksége van a palesztin népnek. Ugyanilyen megfontolásból az EU rendszeresen segélyben is részesítette a palesztinokat, s ezzel mind ez idáig az autonómia legnagyobb anyagi támogatója az arab világon kívül.

A külügyminiszteri találkozón meghozott döntés még nem hivatalos, azt azonban rövid időn belül formába önti az uniós adminisztráció. Az USA máris üdvözölte a külügyminiszterek határozatát.