Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

London-Párizs vonatút: 2 óra 20 perc!

2002.09.09. 12:23
Kijelölték az Eurostar-szupervonat új nyomvonalát, amely felére rövidíti majd a Londontól a csatorna-alagút angliai bejáratához vezető út időtartamát.
Új, nagy sebességű vonatközlekedést lehetővé tevő nyomvonalat jelöltek ki Angliában a Londont Párizzsal összekötő Eurostar-járat számára. A cél az volt, hogy felére csökkentsék a londoni indulóállomás és a csatorna-alagút délkelet-angliai bejárata közötti utazás idejét.

Feltúrják Londont is

A munkálatok hamarosan elkezdődnek és első szakaszuk már jövőre befejeződik, a teljes vonal pedig várhatóan öt év múlva készül el. A mintegy 125 millió font (195 millió euró, azaz 48,7 milliárd forint) értékű építkezésre egy francia mérnökcsoport által vezetett francia-angol vegyes vállalat kapott megbízást.

A beruházás egy része természetesen Londont is érinti, az Eurostar végállomása a Waterloo állomás helyett a St. Pancras állomáson lesz, s a vágánycsarnokhoz vezető, új építésű alagúton érkezik majd be az Eurostar.

Száguldás 300-zal

A Dover és Calais között, a La Manche-csatorna alatt épített csatorna-alagútról 1986-ban született brit-francia megállapodás, s az első vonat 1994 májusában tette meg az utat a kontinensre a Csalagúton keresztül. A jegy nem olcsó: másodosztályon, hétköznap, csak oda mintegy 19 ezer, a retúr pedig körülbelül 27 ezer forintnak megfelelő font, illetve euró.

Londonból Brüsszelen át Párizsig átlagosan 300 km/órás sebességgel száguldanak a szupervonatok, így a két végállomás közötti korábbi 8 órás vonatozás ideje 3 óra alá csökkent. Ez mérséklődik most majd tovább, 2 óra 20 percre az angliai szakasz átépítésével.