Piroska
3 °C
4 °C

London-Párizs vonatút: 2 óra 20 perc!

2002.09.09. 12:23
Kijelölték az Eurostar-szupervonat új nyomvonalát, amely felére rövidíti majd a Londontól a csatorna-alagút angliai bejáratához vezető út időtartamát.
Új, nagy sebességű vonatközlekedést lehetővé tevő nyomvonalat jelöltek ki Angliában a Londont Párizzsal összekötő Eurostar-járat számára. A cél az volt, hogy felére csökkentsék a londoni indulóállomás és a csatorna-alagút délkelet-angliai bejárata közötti utazás idejét.

Feltúrják Londont is

A munkálatok hamarosan elkezdődnek és első szakaszuk már jövőre befejeződik, a teljes vonal pedig várhatóan öt év múlva készül el. A mintegy 125 millió font (195 millió euró, azaz 48,7 milliárd forint) értékű építkezésre egy francia mérnökcsoport által vezetett francia-angol vegyes vállalat kapott megbízást.

A beruházás egy része természetesen Londont is érinti, az Eurostar végállomása a Waterloo állomás helyett a St. Pancras állomáson lesz, s a vágánycsarnokhoz vezető, új építésű alagúton érkezik majd be az Eurostar.

Száguldás 300-zal

A Dover és Calais között, a La Manche-csatorna alatt épített csatorna-alagútról 1986-ban született brit-francia megállapodás, s az első vonat 1994 májusában tette meg az utat a kontinensre a Csalagúton keresztül. A jegy nem olcsó: másodosztályon, hétköznap, csak oda mintegy 19 ezer, a retúr pedig körülbelül 27 ezer forintnak megfelelő font, illetve euró.

Londonból Brüsszelen át Párizsig átlagosan 300 km/órás sebességgel száguldanak a szupervonatok, így a két végállomás közötti korábbi 8 órás vonatozás ideje 3 óra alá csökkent. Ez mérséklődik most majd tovább, 2 óra 20 percre az angliai szakasz átépítésével.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!