Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Közeleg az euró-születésnap

2002.12.20. 13:16
A németek kétharmada továbbra sem szereti az eurót, míg a kisebb eurózóna-államok lakosságának 80 százaléka imádja a közös valutát. Az olaszok csupán az érmék súlyával elégedetlenek. Az Európai Bizottság a közös európai pénznem közel egy éves pályafutásáról készített felmérést.
Nem sokkal a közös európai pénz egyéves születésnapja előtt a németek kétharmada elégedetlen az új pénznemmel - ezzel az aránnyal az eurózóna legnagyobb gazdasága bizonyult a leginkább elutasítónak. Az Európai Bizottság felmérése szerint a németek többsége az euró számlájára írja az árak növekedését és a gazdasági teljesítmény csökkenését. Európa egyik legnagyobb országának lakói közül 67,8 százalék nem elégedett vagy éppenséggel mélységesen csalódott az euró miatt. A gazdasági szakértők ugyanakkor nem értenek egyet a német közfelfogással, szerintük az euró bevezetése legfeljebb 0,2 százalékos átlagos árnövekedést okozott.

Súlyos ügy

Az európai közvélemény két pártra szakadt az euró megítélését illetően: a németekkel ellentétben a finnek és belgák közel 80 százaléka teljesen elégedett az új pénzzel. A kis nemzetek országai (Luxembourg és Írország) sem panaszkodnak, őket az elégedettek sorában az infláció problémájával folyamatosan küzdő Olaszország és Görögország követi. Az olaszok egyedüli egyébként gondja az, hogy a pénzérméket nagyon súlyosnak tartják a polgárok.

Tiszta pszichológia?

A nagy átlagot figyelembe véve, az eurózóna lakosainak 49,7 százaléka alapvetően elégedett az euróval, 38,7 százalékuk táplál negatív érzelmeket a pénznem iránt. A Deutche Welle német lap szerint az egyik legnagyobb akadályt az euró pszichológiai elfogadása jelenti. A fogyasztók csupán 42,2 százaléka számolja az árakat euróban, a többség a régi pénznembe konvertálja át. Megoldásképp az Európai Bizottság arra kéri a kereskedőket, most már csak euróban tüntessék fel az árakat.