Jácint
16 °C
31 °C

Közeleg az euró-születésnap

2002.12.20. 13:16
A németek kétharmada továbbra sem szereti az eurót, míg a kisebb eurózóna-államok lakosságának 80 százaléka imádja a közös valutát. Az olaszok csupán az érmék súlyával elégedetlenek. Az Európai Bizottság a közös európai pénznem közel egy éves pályafutásáról készített felmérést.
Nem sokkal a közös európai pénz egyéves születésnapja előtt a németek kétharmada elégedetlen az új pénznemmel - ezzel az aránnyal az eurózóna legnagyobb gazdasága bizonyult a leginkább elutasítónak. Az Európai Bizottság felmérése szerint a németek többsége az euró számlájára írja az árak növekedését és a gazdasági teljesítmény csökkenését. Európa egyik legnagyobb országának lakói közül 67,8 százalék nem elégedett vagy éppenséggel mélységesen csalódott az euró miatt. A gazdasági szakértők ugyanakkor nem értenek egyet a német közfelfogással, szerintük az euró bevezetése legfeljebb 0,2 százalékos átlagos árnövekedést okozott.

Súlyos ügy

Az európai közvélemény két pártra szakadt az euró megítélését illetően: a németekkel ellentétben a finnek és belgák közel 80 százaléka teljesen elégedett az új pénzzel. A kis nemzetek országai (Luxembourg és Írország) sem panaszkodnak, őket az elégedettek sorában az infláció problémájával folyamatosan küzdő Olaszország és Görögország követi. Az olaszok egyedüli egyébként gondja az, hogy a pénzérméket nagyon súlyosnak tartják a polgárok.

Tiszta pszichológia?

A nagy átlagot figyelembe véve, az eurózóna lakosainak 49,7 százaléka alapvetően elégedett az euróval, 38,7 százalékuk táplál negatív érzelmeket a pénznem iránt. A Deutche Welle német lap szerint az egyik legnagyobb akadályt az euró pszichológiai elfogadása jelenti. A fogyasztók csupán 42,2 százaléka számolja az árakat euróban, a többség a régi pénznembe konvertálja át. Megoldásképp az Európai Bizottság arra kéri a kereskedőket, most már csak euróban tüntessék fel az árakat.