Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Csökkent az állami támogatások mértéke az EU-ban

2002.05.24. 12:23
Az uniós tagállamok által nyújtott állami támogatások mértéke 1996 és 2000 között 21,5 százalékkal csökkent. Az Európai Bizottság versenyügyekért felelős tagja, Mario Monti üdvözölte az állami támogatások csökkenését, azonban a versenykorlátozó támogatások további leépítésére hívta fel a tagállamokat.
Az Európai Bizottság jelentése szerint az uniós tagállamok által nyújtott állami támogatások összege az 1996-ban mért 105 milliárd euróról 2000-ben 82 milliárd euróra csökkent.

A tagállamok közül 2000-ben abszolút értékben a legtöbb állami támogatást (25 milliárd eurót) Németország nyújtotta a hazai gazdaság számára. A németeket Franciaország (15,7 milliárd euró) és Olaszország (10,4 milliárd euró) követi a rangsorban.

Az EU GDP-jének egy százaléka

Az állami támogatások az EU GDP-jének 0,99 százalékát tették ki 2000-ben. A tagállamok közül a GDP-hez mérve Nagy-Britanniában volt a legkisebb (0,46 százalék) és Finnországban a legnagyobb (1,44 százalék) az állami támogatások aránya. A finnországi magas arányt a mezőgazdaságnak nyújtott jelentős támogatások okozzák, amelyek az összes állami támogatás 70 százalékát teszik ki.

A Bizottság 2001-ben több mint 1000 állami támogatást regisztrált az Unióban. Ezek 44 százaléka az ipar és a szolgáltatás, 39 százaléka a mezőgazdaság, 10 százalék a halászat és 7 százalék a közlekedés területét érintette. Az 1999-2001 közötti időszakban a brüsszeli testület az esetek 7 százalékát érintően elutasító döntést hozott.

Lobbik helyett a közérdekű programokat támogassák!

A 2001. márciusi stockholmi, illetve a 2002. márciusi barcelonai csúcs emelte ki a belső piaci versenyt korlátozó állami támogatások csökkentésének szükségességét, meghatározva azt is, hogy a tagállamok irányítsák át a forrásokat közösségi érdekeltségű területekre, például a környezetvédelem, a foglalkoztatás, a kutatás-fejlesztés, a kis- és középvállalkozások támogatására.