Alfréd
-2 °C
2 °C

Ülnek a dróton az európai telkók

2001.11.29. 12:15
A BBC beszámolója szerint az Európai Bizottság december 20-án dönt arról, milyen büntetőintézkedéseket léptet életbe azzal a 10 uniós országgal szemben, amelyek vonakodnak végrehajtani az előfizetőt a telefonközponttal összekötő helyi hurok megnyitásáról szóló rendelkezést.
Az unió távközési piacáról készült hetedik éves felmérés megállapítása szerint a 15 tagállamból 10 nem jeleskedik abban, hogy a helyi hálózattal rendelkező szolgáltatókat rákényszerítse dominanciájuk feladására.

Konkrét határidők büntetésekkel megtámogatva

Erkki Liikanen, távközlési ügyekért felelős biztos a hírügynökségnek nyilatkozva nem volt hajlandó megnevezni a 10 országot, de a British Telecom és a Deutsche Telkom viselt dolgai alapján a BBC úgy véli, hogy Nagy-Britannia és Németország azon országok között lesz, amelyeket a Bizottság elmarasztal.

A jelentés szerint a bizottság elégedetlen a helyi piac megnyitásáról szóló, idén januárban életbe lépett rendelkezés végrehajtásával, és a folyamat felgyorsítása érdekében kötelező határidőket kíván előírni és meggyőző büntetéseket szándékozik kiszabni.

Valódi piacnyitás hiányában lassan terjed az ADSL

A jelentés készítői különösen aggasztónak tartják, hogy az uniós országokban lassan terjednek a szélessávú kapcsolatot biztosító ADSL-szolgáltatások, mivel a valódi piacnyitás elmaradása miatt a potenciális versenytársak nem férhetnek hozzá a házon belül lévő szolgáltató hálózatához.

Magyarországon késhet a nyitás

A hazai helyzet egyelőre nem túl biztató. Lehet, hogy a csak elméletileg lesz verseny a helyi piacon, mivel a hírközlési döntőbizottság egy héttel ezelőtt utasította el a Matáv előfizetői hurok átengedéséről szóló referenciaajánlatát. Elfogadott referenciaajánlat hiányában pedig retorikai túlzás piacnyitásról beszélni. A Matávnak harminc napja van az ajánlat ismételt beadására. Ha a Hírközlési Főfelügyelet a másodikat sem találja elfogadhatónak, akkor ő maga köteles a dolgokat orvosolni határozatok formájában. Ezeket azonban a Matáv bíróságon megtámadhatja.