Szilárda
0 °C
6 °C

Jól teljesítettek az új EU-tagállamok

2005.10.28. 08:11
A harmadik negyedévet értékelő Világbank jelentés Csehország, Magyarország és Szlovákia esetében a jövő évi parlamenti választások miatt fellépő politikai kockázatra hívja fel a figyelmet, írta a Napi Gazdaság.
Az Európai Unió új tagállamainak gazdasága a magas olajár és az akadozó reformok ellenére jól teljesített a harmadik negyedévben, ismeri el a Világbank negyedéves jelentése. A nyolc kelet- és közép-európai ország közül a balti államokban és Szlovákiában a belföldi fogyasztás, míg Csehországban, Lengyelországban, Magyarországon és Szlovéniában az export adja a gazdaság húzóerejét.

Lengyelország legnagyobb problémája a jelentés szerint a hazai befektetések visszaesése mellett az, hogy a gazdasági növekedés hatása nemigen érzékelhető a munkaerő-piaci helyzet javulásában. A munkanélküliek aránya folyamatosan csökken ugyan, de még mindig közel 18 százalék, ezzel az ország sereghajtó az EU-ban.

A Világbank szakértői elégedetten nyugtázzák, hogy Lengyelország, Szlovákia és Csehország a hatékonyabb adóbehajtásnak és a megnövekedett bevételeknek köszönhetően tartani tudja a költségvetési célokat. A régió fekete báránya Magyarország, ahol a költségvetési bevételek notóriusan elmaradnak a tervezettől.

A jelentés Csehország, Magyarország és Szlovákia esetében a jövő évi parlamenti választások miatt fellépő politikai kockázatra hívja fel a figyelmet. A balti államokban a szakértők szerint a legnagyobb problémát az egyre inkább kontrollálhatatlan infláció jelenti.