Sára, Márió
2 °C
6 °C

Később vizsgálja az evát az EU

2004.05.19. 08:54
Nem az eredetileg tervezett időpontban tárgyalja az egyszerűsített vállalkozási adó ügyét az Európai Unió. Az eva egy hónappal később kerül a bizottság elé.
Ahogy azt az Index már korábban is megírta, az EU áfabizottsága az eredetileg tervezett május 21-i időpontban nem tárgyalja a magyar egyszerűsített vállalkozási adó ügyét. A Pénzügyminisztérium hivatalos értesítést kapott a testülettől arról, hogy nem májusban, hanem előreláthatólag június 29-én vagy 30-án kerül napirendre az eva az EU áfa-bizottságában.

Vámosi-Nagy Szabolcs, a PM helyettes államtitkára szerint az uniónak nem az eva ellen van kifogása, csupán az illetékes bizottság, a VAT átvizsgálja ezt az adózási módot. A bizottság arra kíváncsi, hogy az evában lévő áfa-tartalom elegendő-e, a versenyhelyzetben előnyt vagy hátrányt jelent-e, másrészt tartalmaz-e kedvezményt.

A helyettes államtitkár szerint amennyiben a bizottságnak az áfa-tartalommal összefüggő problémája lesz, arra a magyar fél megnyugtató választ tud adni, de ha más kifogás merül fel, akár évekig is eltarthat az egyeztetés. Az eva megszüntetésével senki nem számol.

Mint az Index korábban megírta, a minisztérium számításai szerint ha a 2003-ban evát választó cégek továbbra is a korábbi szabályok szerint végezték volna a tevékenységüket, valószínűleg a költségvetés kevesebb adóbevételhez jutott volna. Az eddig feldolgozott bevallások alapján az evás cégek adóalapja 45 százalékkal emelkedett egy év leforgása alatt, ami a PM szerint azt mutatja, hogy az evának köszönhetően megnőtt a vállalkozások gazdasági aktivitása.

Az EU irányelve egyébként megengedi az áfaátalány alkalmazását. A helyettes államtitkár szerint Brüsszel azért szentel ekkora figyalmet az evára, mert érdeklődik az egyszerre négy adónemet kiváltó adónem iránt. Az eva sikerét mutatja, hogy az első évben 60 ezer vállalkozó jelentkezett be hatálya alá, a második évben pedig számuk 80 ezerre nőtt.