Ágnes
-1 °C
2 °C

A szlovák Ivan Miklos az év pénzügyminisztere

2004.10.05. 14:59
A szlovák Ivan Miklost választotta az év pénzügyminiszterévé a Euromoney pénzügyi szaklap. Egyszer már járt mifelénk a díj: ezzel a címmel tisztelték meg Bokros Lajost is pénzügyminisztersége idején.
A szlovák pénzügyminisztert választotta az Euromoney az év pénzügyminiszterének. Ivan Miklos 2002 ősze óta tölti be ezt a pozíciót - az előző kormányban gazdasági miniszter és miniszterelnök-helyettes volt -, és rögtön hivatalba lépésekor fiskális szigorításokat eszközölt, amelyek eredményeként az államháztartásnak a bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyított hiánya 2003-ban 3,5 százalékra csökkent az előző évi 5,7 százalékról. Bár idén előreláthatólag 3,8 százalék lesz a deficit, a középtávú program szerint 2007-re lemegy az euró bevezetéséhez szükséges 3 százalékra.

A GDP-arányos államadósság tavaly 45 százalékra mérséklődött a 2002-es 49 százalékról, s 2006-ra Miklos már 40 százalékot valószínűsít. A miniszter a rendszerváltás előtt a pozsonyi egyetemen oktatott közgazdaságtant, az első szabadon választott kormányban privatizációs miniszter volt a liberális párt politikusaként. Az 1992-es választások után - amikor a liberálisok nem jutottak be a parlamentbe - az ellenzék jelöltjeként egy ideig helyet foglalt az országos vagyonalap felügyelőbizottságában, ám e posztjáról lemondott, miután hiábavalóan kezdeményezte a gyanús privatizációs ügyletek kivizsgálását.

A Euromoneynak nyilatkozva elmondta, 1998-tól a legfőbb célja az volt, hogy megszüntesse azt a gazdasági lemaradást, amelybe Szlovákia a Meciar-érában került a térség más országaihoz képest. E törekvése sikerrel járt: a szlovák GDP idén 5 százalékkal nő, s a 19 százalékos társasági adó bevezetésének, a munkaerő-piaci reformnak és egyéb intézkedéseknek köszönhetően Szlovákia az egyik legüzletbarátabb és legversenyképesebb ország Európában. Ezt az is jelzi, hogy a külföldi működőtőke-befektetések kumulált értéke mára 10 milliárd dollár fölé nőtt az 1999-es 2 milliárdról.

Egyszer már járt mifelénk a díj: ezzel a címmel tisztelték meg Bokros Lajost is pénzügyminisztersége idején.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft