Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Bezár az Excite@Home

2001.12.05. 11:53
Február 28-ikán lehúzza a rolót az Excite@Home szélessávú internetszolgáltató. A haldokló vállalatot az vitte végképp padlóra, hogy az AT&T helyi idő szerint kedd este bejelentette: visszavonja ajánlatát, mely szerint 307 millió dollárért megveszi az Excite szélessávú üzletágát.
Az Excite portál és az @Home internetszolgáltató egyesüléséből létrejött cég már korábban csődbe ment, de közben meg tudott állapodni több kábeltársasággal, hogy azok 355 millió dollárért 3 hónapos szerződést kötnek vele. A kábelesek ez idő alatt ügyfeleiket 'átviszik' más hálózatokra, az Excite közben fenntartja a szolgáltatást.

Elszivárogtak az ügyfelek

Ez némi pénzt jelentett az Excite@Home-nak, viszont hosszabb távon végképp aláásta a társaság pozícióit, hiszen a csőd előtt még 4,1 millió ügyfele volt, ami az Egyesült Államok nagysebességű hálózatba kapcsolt fogyasztóinak 45 százalékát jelentette, ami mára a felére apadt.

Kifarolt az AT&T

A biztos bukást egyetlen dolog akadályozhatta volna meg, mégpedig az, ha az AT&T - amely az Excite@Home 23 százalékát tartja kezében - megveszi a szélessávú üzletágat. Ám nem tette. Az AT&T arra hivatkozott, hogy a Excite@Home megsértette korábbi megállapodásukat, miután kikapcsolta a szolgáltatást az AT&T 850 ezer ügyfelénél. Erre egyébként egy bírósági ítélet adott lehetőséget, amely megengedte, hogy az Excite felmondja veszteséget okozó szerződéseit.

Bekapcsolták a vastüdőt

A csődbe ment vállalatot 3 hónapig lélegeztetőgépen tartó kábelcégek - a Cox Communications, a Comcast, a Rogers Cable, az Insight Communications, a MediaCom Broadband és a Mid Continent Communications közölték, hogy időre van szükségük saját hálózatuk kiépítéséhez. Az Excite@Home köteles a megszűnő emailcímekre érkező üzeneteket továbbítani. Az AT&T végül azért mondott le a szélessávú ágazat megvásárlásáról, mert időközben megfelelőképpen kiépítette saját hálózatát.

Mégis tápos

Az Excite@Home 1999-ben alakult, amikor az @Home 6,7 milliárd dollárért megvette az Excite portált. Sokan azt hitték, olyan muszklis óriáscég jött létre, amely az America Online vetélytársa lehet. A menedzsment hibás lépései, a magas költségek és az online hirdetési piac megzuhanása mégis padlóra vitték a vállalatot, hiába szerepelt fényesen a kábel-üzletág. Ennek 1999-ben 331 ezer, idén viszont már 4,1 millió előfizetője volt.

A portál marad

Az InfoSpace nevű cég, amely az Excite.com portálhoz kapcsolódó eszközöket 10 millió dollárért kivásárolta, közleményben nyugtatta meg a felhasználókat, hogy a népszerű website tovább üzemel. Az Excite.com többek között amiatt emlékezetes, mert az Index portálügyi riportere ennek freemailjén keresztül küldte első tudósításait a katalán frontról.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft