Zelma, Rajmund
7 °C
11 °C

Az Exxont gyilkossággal és kínzással vádolják

2001.06.22. 13:19
Egy amerikai emberi jogi csoport keresetet nyújtott be az Exxon Mobil olajvállalat ellen, melyben azt állítja, hogy a cég is felelős az indonéz polgárháború mészárlásaiért - közölte a New York Times. A szervezet szerint a cég lelőhelyei védelmében támogatta a hadsereget, többek között épületeket biztosított a hadseregnek a kínvallatások levezetéséhez, és munkagépeket adott a tömegsírok megásásához. Az Exxon elutasítja a vádakat.
Az International Labor Rights Fund szerint az Exxon lelőhelyei védelmében segítette az indonéz hadsereget az Aceh tartomány lázadói ellen indított hadjáratban. A keresetet az Alien Tort Act alapján nyújtották be, amely lehetővé teszi, hogy amerikai bíróság járjon el külföldi jogsértésekkel kapcsolatban. E jogszabály alapján folyik eljárás hasonló ügyekben a Royal Dutch/Shell, a Chevron és az Unocal ellen is.

Épület a kínzóknak, exkavátor a sírásóknak

A jogvédő szervezet 11 helybéli vallomása alapján nyújtotta be keresetét. A dokumentum szerint az Exxon a hadsereget használta az olajmezők védelmére, és többek között épületeket biztosított a hadseregnek a kínvallatások levezetéséhez, és munkagépeket adott a tömegsírok megásásához.

Az Exxon elutasítja a vádakat

A Mobil 1968-ban kezdett Indonéziában termelni az állami Pertamina tulajdonában lévő aruni mezőkön. 1999-ben az Exxon megvásárolta a Mobilt, majd 2001 márciusában leállította a kitermelést, miután az összecsapások során a cég több járműve megsemmisült, néhány alkalmazottat elraboltak, és a társaság teherszállító repülőit is többször találat érte. Az Exxon azóta jelezte, hogy visszatelepülne a tartományba, de részletek még nem ismertek.

A Exxon még nem kapott hivatalos értesítést a keresetről, de a cég már nyilatkozatot adott ki a történtekkel kapcsolatban, melyben leszögezi: "Az Exxon Mobil az emberi jogok megsértésének minden formáját elítéli. Kategorikusan elutasítjuk azokat a vádakat, melyek szerint a cég vagy valamely leányvállalata támogatta volna a hadsereg akcióit a tartományban."