Viola
-6 °C
-2 °C

Az ExxonMobil beperli a Greenpeace-t

2002.06.25. 12:00
Az ExxonMobil megunta a környezetvédők akcióit, és ellentámadásba lendült: az olajcég francia leányvállalata keresetet nyújt be a Greenpeace ellen, mert a környezetvédők által átalakított Esso-logó, amelyben két dollárjel szerepel, a vállalat szerint a náci SS- jelvényre emlékeztet.
Az ExxonMobil francia leányvállalata, az Esso France az Esso márkanév hírnevének rombolásáért pereli a Greenpeace-t. Az olajcég jogászai szerint a környezetvédők "Stop E$$o!" kampányában szereplő átalakított logó a náci SS-jelvényre emlékeztet, és ez komoly kárt okoz a vállalatnak.

Az ExxonMobil a kampány azonnali leállítása mellett nyolcvanezer euró(körülbelül húszmillió forint) kártérítést követel. A cég jogászai keresetüket hétfőn nyújtják be egy párizsi bíróságon. A Greenpeace szerint a dupla dollárjel egyszerűen az Esso mohóságára, a környezetvédelmi szabályok semmibe vételére utal.

Greenpeace: Az Exxon bohóckodik

A környezetvédő szervezet bohóckodásnak minősítette az ExxonMobil lépését. "Nevetséges, hogy a világ leggazdagabb vállalatánál a dollár jelét összekeverik a SS-ével" - közölte a BBC-vel Stephan Tindale, a Greenpeace UK igazgatója.

A Stop E$$o! kampányt a Greenpeace, a Friends of the Earth és a People & Planet nevű szervezet indította májusban. A környezetvédők az Esso-termékek bojkottjára szólítanak fel, mert szerintük az olajcég akadályozta a kiotói egyezmény életbe lépését.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!