Németország a legvonzóbb Európában

2006.06.08. 16:10
Európában Németország bizonyult a legvonzóbb befektetési célpontnak, noha Nagy-Britanniába több befektetés érkezett tavaly. Magyarország tartja jó pozícióját.

Németország Európában az első, a világon a harmadik helyet foglalja el a befektetők számára legvonzóbb országok listáján - derül ki az Ernst & Young felméréséből. A listát az USA és Kína vezeti, míg az idén Németország maga mögött hagyta a tavaly harmadik és negyedik helyet elfoglaló Indiát és Lengyelországot.

Nyugat-Európa megőrizte vezető szerepét a legvonzóbb területek, Európa pedig a kontinensek között. A megkérdezett vállalatok 47 százaléka vélte úgy, hogy az elmúlt év során Európa vonzóbb lett. A felmérés szerint a nemzetközi döntéshozók az alacsony kockázatú helyeket preferálják, és annak ellenére, hogy a befektetőket vonzzák a feltörekvő piacokon megspórolható költségek, Kína helyett inkább Közép- és Kelet-Európa felé kacsingatnak.

Nagy-Britannia kaszál

Az európai államok többségében különbség mutatkozik a róla kialakított kép és a valóság között. Németország például a legvonzóbb befektetési célpont lett, de a megvalósult befektetések tekintetében csak a harmadik helyen áll Európában. Ugyanez vonatkozik Lengyel- és Csehországra is. Az Ernst & Young szerint ezen országok feladata az, hogy konkrét befektetésekké alakítsák át a pozitív vélekedést.

Ennek a fordítottja igaz Nagy-Britanniára és Franciaországra. Nagy-Britannia 2005-ben is első lett a megvalósult befektetések tekintetében 18,2, Franciaország pedig a második 17,5 százalékkal.

Európában a külföldi befektetők rekordszámú üzletet terveznek kötni 2006-ban. 2005-ben 3066 befektetést jelentettek be, 2004-ben 2885-öt. A felmérés szerint 13,5 százalékkal csökkent a külföldi befektetések által teremtett munkahelyek száma: 2005-ben 197 ezer, 2004-ben 227 ezer munkahely jött létre. Tavaly Lengyelország volt az első ebben a tekintetben, ott közel 38 ezer volt az új munkahelyek száma.

Magyarország is jó

Az Európán belüli befektetések az elmúlt öt évben nőttek: 2000-ben az összes befektetés 42,9, 2005-ben 53,8 százalékát tették ki - eközben a térségbe érkező amerikai befektetések csökkentek, 41-ről 26,5 százalékra.

A befektetők összességében nagy reformokat várnak Európától: egyszerűbb szabályozást, nagyobb rugalmasságot és az innováció fejlesztését.

Magyarország továbbra is vonzó célpont a külföldi befektetők számára - mondta Czakó Borbála, az Ernst & Young magyarországi vezérigazgatója. Véleménye szerint amikor egy befektető döntést hoz, hosszú távú szempontokat mérlegel: milyen az infrastruktúra, milyen a munkaerő költsége, rugalmassága, hatékonysága, milyen a kutatás-fejlesztés helyzetre, a pénzügyi forrásokhoz való hozzáférés. A politikai és a makrogazdasági kérdések csak a kockázat szempontjánból érdekesek.  • Hírek
  • Támogatások