Koronavírus adatok

2022. jan. 28.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Adél
-3 °C
5 °C

Az EU jóváhagyta a hitelkeretünket

2008.11.04. 12:08
Hat és fél milliárd eurót kapunk az EU-tól. Cserébe csökkenteni kell a hiányt, fokozni a banki felügyeletet és szerkezeti reformokat kell kialakítani.

Jóváhagyták az Európai Unió tagországainak pénzügyminiszterei kedden Brüsszelben azt a 6,5 milliárd eurós középtávú pénzügyi támogatást, amellyel az EU Magyarországot kívánja segíteni – jelentette be az EU francia elnöksége a találkozó alatt.p>

A keretet a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank (IBRD) összesen 20 milliárd euróra egészíti ki korábbi közlés szerint. A miniszteri közlemény szerint a segítség arra szolgál, hogy Magyarország szembe tudjon nézni az országot jelenleg sújtó pénzügyi válsággal. A magyar pénzpiacok jelenleg erős nyomás alatt állnak.

Az Európai Bizottság múlt héten javasolta hivatalosan a tagállamoknak, hogy az unió biztosítson kölcsönkeretet Magyarországának a fizetési mérleg egyensúlyának támogatására.

A bizottság akkori jelzése szerint a kölcsön legfeljebb öt részletben hívható le, az átlagos futamidő öt év lesz.

Az EU hivatalosan arra az uniós jogszabályra hivatkozik a kölcsönnél, amely az euróövezeten kívüli országok számára is lehetővé teszi a segítséget, ha váratlan külső problémák miatt fizetésimérleg-nehézségekkel kerülnek szembe.

Joaquín Almunia pénzügyi biztos a javaslat bejelentésekor leszögezte: a bizottság azt várja Magyarországtól, hogy tartja magát ahhoz a tervhez, amelynek alapján csökkenti államháztartási hiányát, fokozza a banki szabályozást és felügyeletet, és szerkezeti lépéseket tesz a foglalkoztatás segítésére. Brüsszel emellett erős pénzügyi szabályokat és intézményeket kíván látni, amelyek lehetővé teszik, hogy a jövőben megelőzhetők legyenek a államháztartási elcsúszások – idézte a közlemény a spanyol biztost.

A miniszterek megerősítették, hogy Magyarországtól a kölcsön felhasználását kísérő programot várnak, amelyet az év vége előtt benyújtandó gazdasági helyzetjelentésnek, a konvergenciaprogram felújított változatának is tartalmaznia kell már. A kormány a közlemény szerint vállalta, hogy jövőre fokozza az államháztartás konszolidációját, a pénzügyi stabilitást, valamint a fizetőképességet a piacokon.  • Vennék
  • Hírek