Valér
4 °C
8 °C

Változatlan a kamat az eurózónában

2005.11.04. 08:09
Az Európai Központi Bank (ECB) továbbra is szoros figyelemmel követi az infláció alakulását, és készen áll arra, hogy szükség esetén emelje az irányadó kamatot - nyilatkozta csütörtökön Jean-Claude Trichet elnök azt követpen, hogy a bank kormányzótanácsa a várakozásoknak megfelelően nem változtatott a hitelköltségeken.

A kijelentést követően emelkedett az államkötvények árfolyama és gyengült az euró, mivel a piac egyértelműbb jelzésre számított abban a tekintetben, hogy az ECB már a jövő hónapban emeli a jelenlegi 2 százalékos alapkamatot, miután az eurózóna inflációja - főként a magas energiaárak miatt - már huzamos ideje meghaladja a bank által közép távra célul tűzött 2 százalékot.

A közelmúltban napvilágot látott adatok - köztük a feldolgozóipari beszerzési menedzserindex (PMI) és a gazdasági bizalom erősödése - arra utalnak, hogy némiképp erőre kap az eurózóna gazdasága és teljesülnek az előrejelzések, hogy az év végén felgyorsul a növekedés - mondta Trichet.

A fellendülést azonban továbbra is több kockázati tényező veszélyezteti, egyebek között ezért döntött úgy az ECB, hogy egyelőre nem szigorít - tette hozzá.

A növekedési kilátások szempontjából kedvező, hogy az ugyancsak tegnap közzétett PMI-adatok tanúsága szerint októberben tizenöt hónapja nem látott ütemben nőtt az eurózóna szolgáltató szektorának teljesítménye. Az index a szeptemberi 54,7-ről 54,9 pontra nőtt, jóval meghaladva az aktivitás erősödésének és gyengülésének határát jelző 50 pontot.

Az adatok a kedden közzétett feldolgozóipari PMI-t is figyelembe véve azt jelzik, hogy a GDP éves szintű növekedése októberben 2 százalékra gyorsult az eurózónában.