Kinga, Kincső
18 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Csõd szélén a Fadesa

2008.07.15. 15:22
Csõdvédelmet kért maga ellen a spanyol ingatlanfejlesztõ cég, a Martinsa-Fadesa. A vállalat Magyarországon is erõteljesen terjeszkedik, de az itthoni beruházásokat nem fenyegeti veszély.

Óriási tartozást halmozott fel a Martinsa-Fadesa ingatlanfejlesztõ csoport, Európa egyik legnagyobb ingatlanfejlesztõje. A cégnek 5,2 milliárd eurónyi a tartozása van és nem kapott meg egy újabb, 150 millió eurós hitelt. Most csõdvédelmet kért maga ellen, de közben folytatódnak a tárgyalások a hitelezõkkel a tartozás egy részének, négymilliárd eurónak az átütemezésérõl. Ehhez kellett volna az új hitel is. Az MTI jelentése szerint az ingatlanóriás bedõlése Spanyolország történetének legnagyobb csõdje lenne.

A befektetõk számára megnyugtató lehet, hogy a cég eszközértéke a duplája a fennálló tartozásnak, több mint tízmilliárd euró.

A mostani helyzet csak a spanyol anyacéget érinti. A Martinsa-Fadesa Magyarországon is erõteljesen terjeszkedik, jelenleg is több beruházásuk van folyamatban, így a Király utcában lévõ Central Passage 271 luxus lakással, az angyalföldi Danubio Park és a Riviéra Park Siófokon.

Magyarországon nem állnak le az építkezések – tudtuk meg. A magyar leánycég nem érintett az ügyben, mert önálló társaságként mûködik, külön gazdálkodással. A cégcsoport egyébként 15 országban van jelen, de semmilyen külföldi érdekeltséget nem érint az anyacég csõdvédelme.