Szilárda
-4 °C
2 °C

FAZ: Csalódtak a nagyvállalatok a Medgyessy-kormányban

2002.09.07. 13:42
A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint a Medgyessy-kormánynak nemcsak a béreket kellett volna megemelnie, hanem ezzel összhangban strukturális reformokra is szükség lett volna. A konzervatív lap szerint a nagyvállalatok csalódottak, Magyarország már nem vonzó befektetési hely.
Kritikusan ír a Medgyessy-kormány eddigi gazdasági intézkedéseiről a Frankfurter Allgemeine Zeitung című minőségi konzervatív lap hét végi számában Carola Kaps, a német újság budapesti tudósítója.

Az a bizonyos közbeszerzés

A Nincs türelmi idő című cikk szerzője is elismeri például, hogy a közalkalmazottak fizetését emelni kellett, vagy hogy a nyugdíjasok juttatást érdemelnek, de a kormányfő szemére veti, hogy az emeléseket elmulasztotta összekötni átfogó strukturális reformmal és munkahelyek megszűntetésével. Medgyessy bírálatot váltott ki a gyógyszeripar és az energiaágazat részéről is, s a kormány nem volt következetes a közbeszerzési eljárásoknál (autópálya) sem.

Nem jóvátehetetlen ballépések

n Caps szerint a ballépések csalódást okoztak, mert a nagyvállalatok nagy reményeket fűztek a Medgyessy-kormányhoz. Nem jóvátehetetlenek azonban (a ballépések), még akkor sem, ha a fiskális politikai egyensúly helyreállítása amiatt, ahogy a közpénzeket kezelték az első száz napban, nem lett könnyebb. Arra a kérdésre, hogy a kormány miként akarja megvalósítani a gazdasági növekedés, a beruházások és az infláció közép távú céljait, s egyúttal az államháztartási deficit, illetve a folyó fizetési mérleg deficitjének a visszaszorítását, az új költségvetés ad majd.

A fenyegető Bokros-csomag

- Nagy gazdaságpolitikai játéktér mindenesetre nem áll a rendelkezésére, figyelmeztetnek egyes szakemberek. A kormánynak vagy van bátorsága egy kemény konszolidálási kurzushoz és megnyirbálja a kiadásokat, vagy pénzügyi és gazdaságpolitikai összeomlás felé tart, ami az államháztartás és a fizetési mérleg emelkedő deficitje mellett a Bokros-csomag új kiadását tehetné szükségessé - írta Kaps.

Hova lett a vonzerő?

- A kibillent makrogazdasági egyensúly gyors helyreállítása prioritást élvez Magyarország nemzetközi versenyképessége és a nemzetközi beruházóknak a magyar gazdaság fejlődésébe vetett tartós bizalma szempontjából is. Az elmúlt két évben Magyarországnak, mint nemzetközileg versenyképes termelési helynek a vonzereje valamivel alábbhagyott. A régió többi országa nem alszik, így aztán az éllovas Magyarországtól elválasztó távolság észrevehetően csökkent. Magyarország maga is, ami a termelési költségeket és a piaci folyamatokba való kormányzati beavatkozásokat illeti, kissé lazított. Az erős forint politikája a maga részéről hozzájárult ahhoz, hogy a potenciális beruházók alternatív termelési helyek után kezdjenek el nézni - állapította meg cikkének végén Carola Kaps.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!