Jácint
16 °C
31 °C

Az FBI is nyomoz a hitelválság okozói ellen

2008.09.24. 09:37
Vizsgálatot indít az FBI négy jelentős amerikai pénzintézet ügyében, melyek potenciális csalásai komoly szerepet játszattak a pénzügyi válság kirobbanásában.

A Fannie Mae és Freddie Mac jelzálogóriások mellett az AIG és a Lehman Brothers is a vizsgálatok fókuszába került, melyet az érintettek egyelőre nem kívántak kommentálni. A nyomozás egyaránt folyik majd a pénzintézetekkel és vezetőikkel szemben is – írja a Pénzcentrum.

A jelenlegi korai szakaszban annyit lehet tudni, hogy elsősorban számviteli csalásokra, bennfentes kereskedelemre, valamint a jelzáloghoz kapcsolódó értékpapírok és egyéb befektetések felülértékelésére vadásznak a nyomozók.

Nem meglepő módon elég sokan gondolják úgy, hogy a legnagyobb pénzintézeteknél felelős beosztásban dolgozóknak már jóideje látniuk kellett a mögöttes folyamatokat, ennek ellenére azonban egy kis "window dressinggel" a valósnál szebb képet mutathattak vállalataikról a külvilágnak, nem kis bónuszokat söpörve be ezzel az utolsó pillanatig.

Igaz persze, hogy a probléma nagyságát sokáig nehéz lett volna megbecsülni, az azonban mindenképp abnormális, hogy egyik napról a másikra estek ki a csontvázak a szekrényből, addig pedig úgy viselkedett, mintha minden a legnagyobb rendben lenne. Meglátjuk, mit sikerül ebből bizonyítani.