Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az FBI is nyomoz a hitelválság okozói ellen

2008.09.24. 09:37
Vizsgálatot indít az FBI négy jelentős amerikai pénzintézet ügyében, melyek potenciális csalásai komoly szerepet játszattak a pénzügyi válság kirobbanásában.

A Fannie Mae és Freddie Mac jelzálogóriások mellett az AIG és a Lehman Brothers is a vizsgálatok fókuszába került, melyet az érintettek egyelőre nem kívántak kommentálni. A nyomozás egyaránt folyik majd a pénzintézetekkel és vezetőikkel szemben is – írja a Pénzcentrum.

A jelenlegi korai szakaszban annyit lehet tudni, hogy elsősorban számviteli csalásokra, bennfentes kereskedelemre, valamint a jelzáloghoz kapcsolódó értékpapírok és egyéb befektetések felülértékelésére vadásznak a nyomozók.

Nem meglepő módon elég sokan gondolják úgy, hogy a legnagyobb pénzintézeteknél felelős beosztásban dolgozóknak már jóideje látniuk kellett a mögöttes folyamatokat, ennek ellenére azonban egy kis "window dressinggel" a valósnál szebb képet mutathattak vállalataikról a külvilágnak, nem kis bónuszokat söpörve be ezzel az utolsó pillanatig.

Igaz persze, hogy a probléma nagyságát sokáig nehéz lett volna megbecsülni, az azonban mindenképp abnormális, hogy egyik napról a másikra estek ki a csontvázak a szekrényből, addig pedig úgy viselkedett, mintha minden a legnagyobb rendben lenne. Meglátjuk, mit sikerül ebből bizonyítani.