Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Újabb kamatemelést várnak az USA-ban

2006.04.20. 07:28
Bár a Fed legutóbbi ülésének jegyzőkönyve arra utalt, hogy hamarosan véget ér a kamatemelési ciklus az USA-ban, a szerdai inflációs adatok után a piac további monetáris szigorításra számít.
Márciusban a várakozásoknak megfelelően 0,4 százalékkal nőtt a fogyasztói árszínvonal februárhoz képest az Egyesült Államokban, az éves inflációs mutató pedig 3,6 százalékról 3,4 százalékra csökkent, ami kedvezőbb a várt 3,5 százaléknál - derült ki a szerdán megjelent adatokból. A nagy kilengéseket mutató energia- és élelmiszerárakat nem tartalmazó magindex ugyanakkor meghaladta a prognosztizáltat, a havi mutató ugyanis 0,3 százalék lett, az éves pedig 2,1 százalékon maradt, miközben a piac mind a két esetben a tényszámoknál 0,1 százalékponttal alacsonyabb értékre számított. Az inflációs számok közzététele előtt a piacok a kamatemelési ciklus viszonylag gyors befejeződésére számítottak, de a fogyasztói árak megugrása után a szakértők nagy része megváltoztatta álláspontját.

Másképp számoltak

A bejelentés előtt a befektetői hangulatot az határozta meg, hogy a Fed legutóbbi, március végi ülésének kedden nyilvánosságra hozott jegyzőkönyve szerint a Ben Bernanke elnöki beiktatását követően tartott első ülésén a nyíltpiaci bizottság tagjainak többsége a szigorítási ciklus végét vetítette előre, sőt akadtak olyanok is, akik a túlzott szigorítás veszélyeire figyelmeztettek. A piac ebből arra következtetett, hogy hosszabb távon nem emelkedik tovább az amerikai alapkamat, amit 15 alkalommal növelt a Fed az utóbbi 21 hónapban.

A jegybanki alapkamat jelenleg 4,75 százalékos az Egyesült Államokban, aminél legutóbb 2001 áprilisában volt magasabb. A vártnál erőteljesebb inflációs nyomásra utaló tegnapi statisztika és az újra rekordmagasságokba törő olajár ezt a piaci hangulatot változtatta meg. A szakértők tegnap már azt hangsúlyozták, hogy az inflációs számok a Fed döntéshozóit is az áremelkedés gyorsulásának veszélyére figyelmeztetik, így mégiscsak tovább emelkedhetnek a hitelköltségek. Az amerikai állampapírok hozama ennek megfelelően emelkedett tegnap, az utóbbi öt napban jellemzően gyengülő dollár pedig erősödött az euróval szemben. A piac jelenleg arra számít, hogy a Fed szinte biztosan 25 bázisponttal emeli a jelenleg 4,75 százalékos kamatot május 10-én, és egyre többen azt is beárazzák, hogy a június 29-ei ülés újabb szigorítást hoz.