Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Végre szünetet tartott a Fed

2006.08.09. 07:45
A várakozásoknak megfelelően maradt az 5,25-ös irányadó kamat az USA-ban, a piac már csökkentést áraz, az elemzők szerint ugyanis az év végéig tovább lassulhat a gazdaság.

Bejött a papírforma, nem emelte tovább 5,25 százalékos alapkamatát az amerikai Federal Reserve (Fed) kamatmeghatározó bizottsága tegnapi ülésén. A testület a lassan mérséklődő inflációs veszéllyel indokolta döntését. A hazai és lengyel állampapírok hozamcsökkenéssel várták a Fed magyar idő szerint tegnap esti bejelentését. Ez azért lehetséges - indokolja Tania Kotsos, a Royal Bank of Canada londoni szakértője a Bloombergnek -, mert a feltörekvő piacok papírjai már korábban beárazták a kamatemelés szüneteltetését. A tegnap délutáni hozamcsökkenés már inkább arra a mintegy 20 százalékos esélyre adott reakció volt, hogy a Fed mégiscsak folytatja a két éve tartó emelési ciklusát.

Csökkenést áraz a piac

Az indexnek számító tízéves amerikai állampapírok hozamai négy hónapos mélypontra, 4,9 százalékra zuhantak a döntés előtt. Ez azt jelenti, hogy az irányadó kamatszint alá kerültek (vagyis a piac hosszú távon kamatcsökkentést áraz), ilyenre pedig a tegnapi döntést megelőző 17 emelés során még nem volt példa.

Fordulatot hozhat az idei nyár a hosszabb ideje hanyatló amerikai kötvénypiacoknak is - vélekedik Bill Gross, a világ egyik legnagyobb kötvényalap-kezelőjének számító PIMCO ügyvezető igazgatója. Az elmúlt húsz év tapasztalatai alapján a Fed monetáris szigorítására a gazdaság általában 12-18 hónap leforgása alatt reagál. Az immár több mint 24 hónapja megindult emelési ciklus már érezteti a hatását: mind a fogyasztás, mind a munkanélküliség, mind a tőkebefektetési hajlandóság leszálló ágba jutott, s bár egyelőre nem taszítják recesszióba a gazdaságot, nem kizárt, hogy a jelenlegi 2 százalékos gazdasági növekedés az év végére tovább lassul. Észre kell ugyanis vennünk, hogy bár az európai és az ázsiai növekedés mágnesként vonzza az amerikai exportot, az elmúlt években 425 bázisponttal csökkenő rövid távú állampapírok és a folyamatos monetáris szigorítás kellő alapot nyújt a gazdasági növekedés lassításához és az infláció féken tartásához.

Itt a fordulat

Az ezredforduló utáni gazdasági növekedés motorja ugyanis kétségkívül az ingatlanárak emelkedése volt. Egy 2005. szeptemberi Fed-tanulmány pedig rámutat: az ingatlanárak tetőzése általában egybeesik az üzleti ciklusok csúcsával, míg előtte három évvel a monetáris lazítás és az alacsony kamatszintek jellemzik a gazdaságot. A kötvénypiacok fellendülése és a Fed-szigorítás vége nem esik egybe: az emelési ciklus végét egy évvel előzi meg az infláció és a gazdasági növekedés gyorsulása, míg a befektetők általában hét hónappal korábban árazzák be a ciklus végét.

A fenti adatokból pedig már tisztán látszik a 2006-os fordulat: temérdek tanulmány megállapította, hogy az ingatlanárak 2006 júliusában tetőztek, éppen három évvel azután, hogy a Fed-kamatláb a legalacsonyabban volt. Ugyanakkor 2006 első felét felgyorsult GDP-növekedés és erősödő inflációs nyomás jellemezte, amelyek az emelési trend végét 2007 első felére jelzik. A kötvénypiaci trendek lehetséges fordulópontja (ez hét hónappal előzi meg az emelési ciklus végét) így 2006 augusztusára várható.