Ágnes
-1 °C
2 °C

A Fed idén hetedszer csökkentett kamatot

2001.08.22. 09:29
A piaci várakozásokkal összhangban az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve nyíltpiaci bizottsága 25 bázisponttal 3,5 százalékra csökkentette az irányadó rövid távú kamatlábat.
Utoljára 1994-ben volt ilyen alacsony az Egyesült Államokban a kamatszint. Ez a hetedik kamatvágás ebben az esztendőben, mellyel összességében 3 százalékponttal csökkent az irányadó kamatszint. A Fed 1982 óta nem mutatott be ilyen agresszív kamatcsökkentési sorozatot.

A Fed jobban tart a gazdasági visszaeséstől, mint az inflációtól

Szokásosan szűkszavú közleményében a nyíltpiaci bizottság a vállalati szektor gyengélkedésével indokolta a kamatvágást, és jelezte, hogy kész további csökkentésre, ugyanis a gazdaság további gyengülésétől még mindig jobban tart, mint az infláció felpörgésétől.

"A háztartások kereslete erőteljes maradt, de a vállalati profitok és a tőkeberuházások tovább csökkentek, a lassuló külföldi gazdasági növekedés pedig visszafogja az amerikai gazdaságot" - áll a döntés után kiadott sajtóközleményben.

Csökkenő beruházások, vállalati profitok és gyengélkedő gyáripar

A Bloomberg hírügynökség által megszólaltatott elemzők szerint az amerikai gazdaság legnagyobb problémája, hogy csökkentek a tőkeberuházások, ami arra késztette a gyártókat, hogy a termelés visszafogásával csökkentsék készleteiket.

A távközlési szektorban, valamint a számítógép- és szoftvergyártóknál a legaggasztóbb a helyzet. A vállalatok már a harmadik egymást követő negyedévben költenek egyre kevesebben berendezésekre és szoftverekre, amire 1982-83 óta nem volt példa.

A vállalati profitok az idei második negyedévben átlagosan 16,8 százalékkal csökkentek a bázisidőszakhoz viszonyítva, ez a legrosszabb teljesítmény 1991 harmadik negyedéve óta, állítja a Thomson Financial/First Call a Standard and Poor's 500-as indexében szereplő cégek eredményei alapján.

A National Association of Purchasing Management szerint pedig az amerikai gyáriparban 12 egymást követő hónapja csökken a termelés, ami a leghosszabb visszaesés az 1990-1991-es recesszió óta.

Tőzsdei fogadtatás

Bár a piacon mindenki 25 bázispontos kamatvágásra számított, a döntés után visszaestek a vezető indexek. A többségében a régi gazdaság vállalatainak részvényeit tartalmazó Dow Jones Industrial Average 1,4, a technológiai részvényektől súlyos Nasdaq Composite pedig 2,6 százalékos csökkenéssel fejezte be a napot. A kereskedők magyarázata szerint a befektetőket meglepte a Fed pesszimizmusa, és a rádöbbentek, hogy a gazdaság és a vállalati profitok növekedésére talán tovább kell várni, mint korábban remélték.

A megkérdezettek fele további kamatvágást vár

A nyíltpiaci bizottság következő ülése október 2-án lesz. A Bloomberg által megkérdezett 56 közgazdászból 27 újabb 25 bázispontos kamatcsökkentésre tippelt, 26 pedig arra számított, hogy a Fed változatlanul hagyja a kamatot. A Reuters a Wall Street 25 elsődleges állampapírforgalmazóját kérdezte meg a döntés után: közülük 13 számít további csökkentésre.