Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Kamatot emelt a Fed

2004.07.01. 09:18
A 25 bázispontos emelés négy év óta az első szigorítás. Az Egyesült Államokban egyelőre nem tartják aggasztónak az infláció erősödését.
Az amerikai Federal Reserve nyíltpiaci bizottsága tegnap az általános várakozásnak megfelelően 25 bázisponttal megemelte az eddig egy százalékos irányadó egynapos kamatot. Négy év óta ez az első szigorítás, az egy százalékos szint tavaly június vége óta volt érvényben.

Nem aggódnak

A Fed egyelőre nem tartja aggasztónak az infláció erősödését, s a jövőben mérsékelt ütemű kamatemelésekre készül, mindazonáltal fenntartja magának azt az opciót, hogy drasztikusabban beavatkozzon, ha az infláció lassú növekedéséről szóló prognózisa nem válik be.

A közép-európai jegybankok sem tétlenkedtek tegnap: a lengyel jegybank ugyancsak szigorított, sőt a várt 25 helyett 50 bázisponttal, 5,75 százalékra emelte az irányadó kamatot, hogy megfékezze az inflációt. A szlovák jegybank viszont az idén harmadszor nyúlt a monetáris enyhítés eszközéhez - kamatot csökkentett a korona erősödésének lassítása érdekében.

A kamatváltozások közül a lengyel emelés gyakorolhat komolyabb hatást a magyar piacra, ám nem várható változás abban, hogy a befektetők jobban preferálják a lengyel instrumentumokat - e mögött viszont kevéssé a varsói emelés, sokkal inkább a rossz magyar fundamentumok állnak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!