Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Greenspan politikáját folytatja az új FED-elnök

2005.10.25. 09:39
A leendő FED-elnök, Ben Bernanke első nyilatkozatában jelezte, elődje, a 18 évig a FED élén álló Alan Greenspan által fémjelzett monetáris politikát kívánja folytatni.
Várhatóan még a hálaadás napja előtt sor kerül a Szenátus Bankbizottsága előtti meghallgatására a tegnap Bush elnök által megnevezett leendő FED-elnöknek, Ben Bernankénak. Hétfői első nyilatkozatában a jelölt jelezte, fő prioritásának az elődje, a 18 évig a FED élén álló Alan Greenspan által fémjelzett monetáris politikát kívánja folytatni. Közismert azonban, hogy ellentétben Greenspan-nel, Bernanke egy konkrét inflációs cél meghatározásának a híve, ami orientáló szereppel bírhat a piacok számára a jegybanki kamatlépésekről.

Alan Greenspan szerint a konkrét inflációs cél olykor behatárolja a jegybank mozgásterét például a teljes foglalkoztatottságra való törekvésnél. Szakértők szerint az előd és az utód közötti e kérdésről alkotott eltérő vélemény ellenére a FED kamatpolitikája várhatóan csak minimális mértékben változik majd. Az 51 éves Bernanke azonban a bizottsági meghallgatásán az inflációs cél melletti álláspontja miatt kemény meghallgatásra számíthat majd.

A piac kedvezően reagált

A dollár a kissé óvatosabbá vált kereskedés alatt a Bernanke jelölésével kapcsolatos hírekre lényegében nem reagált érdemben. A 10 éves amerikai kötvényhozam a múlt péntek késő délutáni 4,39 százalékról Bush bejelentése után röviddel 4,44 százalékra emelkedett. A reakciók egyrészt arra utalnak: a piacok szerint nem várható, hogy a FED élén bekövetkező váltás miatt érdemben módosulna a monetáris politika, másrészt arra, hogy a várakozások szerint Bernanke további kamatemelésekkel kíván fellépni az inflációs nyomás ellen.

A nemzetközi devizapiaci mozgásokra ezekben a napokban többek között hatással van a közeljövőben várhatóan bekövetkező további kínai árfolyamreform, illetve az, hogy az Európai Központi Bank is egyre inkább közel kerülhet a kamatemelés meglépéséhez.

Bernanke konkrét inflációs cél melletti kiállását megkönnyítheti az arra való hivatkozás, hogy a világ főbb jegybankjai közül pl. a Bank of England, vagy az Európai Központi Bank is inflációs cél alapján alakítja monetáris politikáját. Bernanke korábban jelezte, hogy a személyes fogyasztási kiadások magárindexének (core PCE-ráta) 1-2 százalék közötti ingadozása megfelelő pénzromlási ütem lehet az amerikai gazdaság számára.

Mint ismeretes, Bernanke 2002-től három éven át a FED kormányzója volt (a kamatmeghatározó Nyíltpiaci Bizottság tagja). Piaci szereplők szerint az átmenet 3 hónapjában (Greenspan mandátuma január 31-én jár le) kulcsfontosságú lesz, hogy Bernanke hogyan nyilatkozik majd az egyre erősödő inflációs nyomásról az Egyesült Államokban.