Auguszta
-7 °C
0 °C

Nehezebb lesz fegyvert venni az amerikai szupermarketekben

2002.07.05. 10:40
A Wal-Mart áruházlánc ezentúl csak akkor ad el fegyvert, ha a vásárló előéletét megvizsgálják. Az ellenőrzést a korábbi szabályok alapján is le kellett folytatni, de ha annak eredménye nem jött meg időben, a fegyvert akkor is el lehetett adni.
Az amerikai Wal-Mart áruházlánc úgy döntött, hogy a jövőben a szövetségi előírásoknál szigorúbb feltételekkel ad el fegyvert vásárlóinak. A jelenlegi előírások ugyan megkövetelik a vevő előéletének ellenőrzését, de ha a vizsgálat eredménye három napon belül nem érkezik meg, akkor a kereskedő e nélkül is megkötheti az üzletet.

Ezentúl ki kell várni

A legtöbb fegyvert eladó amerikai cég saját vizsgálata kiderítette, hogy az ott vásárolt fegyvereket gyakran használták bűncselekmények elkövetésénél, ezért az eddiginél szigorúbb előírásokat vezetnek be. Ezentúl az előélettel kapcsolatos vizsgálatot mindenképpen meg kell várni, bármilyen sokáig tartson is.

Öt százalék három napon túl

Az említett vizsgálat az esetek többségében néhány perc alatt, 95 százalékában két órán belül lezajlik. A fegyverviselési szabályok szigorítását követelők szerint azonban épp ennek az öt százaléknak nem szabadna fegyvert kapnia. A Gun Safety Foundation áprilisban több áruházláncnak - így a Wal-Martnak, a Kmartnak, a Gart Sports-nak - is levelet küldött, melyben az előírások szigorítását kérte. A szervezet felmérése szerint másfél év alatt tízezer büntetett előéletű személy kapott szabályosan fegyvert, miután az ellenőrzés eredménye nem jött meg időben.

Az NRA nem örül

A fegyverviselők érdekeit képviselő National Rifle Association szóvivője szerint az új szabály a törvénytisztelő vásárlókat bünteti. Ugyanakkor - tette hozzá - a szervezet még nem döntötte el, hogy válaszol a szupermarket döntésére.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!