Piroska
-2 °C
5 °C

Tavaly visszaesett a nemzetközi fegyverkereskedelem

2001.10.18. 12:36
A Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézetének (IISS) jelentése szerint 2000-ben jelentős mértékben visszaesett a nemzetközi fegyverkereskedelem: értéke az 1999 évi 37,2 milliárd dollárról 2000-ben 29,3 milliárd dollárra csökkent. A legtöbb fegyvert a Közel-Keleten veszik, a legtöbbet az USA adja el.
A világ katonai egyensúlyáról Londonban csütörtökön közzétett éves jelentés készítői megállapítják, hogy az elmúlt évben is a Közel-Kelet államai költöttek a legtöbbet fegyverimportra, vásárlásaik a forgalom 40 százalékát tették ki.

A legnagyobb közel-keleti beszerző Szaúd-Arábia, amely 7,3 milliárd dollár értékben költött fegyverekre, ez csekély mértékű növekedés az előző évhez képest. (Az arab állam azonban 2001-ben nem írt alá semmilyen jelentős, új fegyverszállítási megállapodást.)

A harmadik világ országai közül Kína (1,6 milliárd dollár), Egyiptom (1,3 milliárd dollár) és Tajvan (1,2 milliárd dollár) kapta a legtöbb fegyverszállítmányt.

Továbbra is az USA a legnagyobb exportőr

A legnagyobb fegyverszállító továbbra is az Egyesült Államok, amely a fegyverkereskedelmi világpiac közel 50 százalékát uralja. A legnagyobb amerikai exportot 2000-ben ötvenhárom F-16-os repülőgép és 350 páncélozott harci jármű eladása tette ki.

A második legnagyobb fegyverexportőr Nagy-Britannia a szállítások 17,4 százalékával, köztük 76 Challenger típusú harci jármű és 16 Hawk repülőgép eladásával.

Oroszország is növelte fegyverszállításait: fő partnerei Kína és India, fő exportcikkei a rombolók és a tengeralattjárók.

Európában Franciaország kapta a legtöbb új megrendelést

A fegyverszállítási megállapodásokban rögzített megrendelések 2000-ben 36,8 milliárd dollárra rúgtak. Az új megrendelések felét az Egyesült Államok kapta, elsősorban nyolcvan F-16-os harci gép 6,4 milliárd dollár értékű szállítására az Egyesült Arab Emírségeknek, valamint az Apache helikopterek javítási munkáiról szóló megállapodások aláírásával Egyiptommal és Izraellel.

A katonai megrendelések tekintetében Oroszország a második: 3,5 milliárd dolláros összértékben 140 Szuhoj-30MKI harci gép licenc alapú szállításáról, illetve 301 darab T-90-es harckocsi eladásáról kötött megállapodást Indiával.

Az új megrendeléseket tekintve Európában Franciaország az első számú szállító: a hat Lafayette fregatt eladásáról Szingapúrral aláírt megállapodás 4,1 milliárd dollárra növelte a Franciaországnak adott katonai megrendeléseket 2000-ben.