Vilma
3 °C
11 °C

A bőrszín az üzlet kulcsa?

2002.12.13. 11:56
A feketék ötször nagyobb eséllyel indítanak önálló vállalkozást, mint a fehérek - állapította meg egy nemzetközi felmérés.
A fehéreket nem csak a feketék - a felmérésben csak a bőrszín számított, így egy kategóriába vették az afrikai országok polgárait és a nyugaton élő afrikai származásúakat - hanem az ázsiaiak és a karibiak is jócskán megelőzik. Egy ázsiai származású ember kétszer, egy karibi pedig háromszor nagyobb sansszal vág bele önálló vállalkozásba.

37 országból

A különös felmérést a Global Entrepreneurship Monitor nevű kutatási projekt készítette. Ez 1990-ben 10 országban kezdte vizsgálni a vállalkozások helyzetét. Idén már 37 helyen gyűjtöttek információt, jövőre pedig 50 állam adatait dolgozzák fel. A mostani kutatáshoz több mint félmillió embernek tettek fel kérdéseket.

A fejlődés alapja a majré

Egy adott közösség aszerint viszonyul a vállalkozáshoz, hogy tagjai mennyire tartanak a kudarctól - vonta le a következtetést Rebecca Harding, a jelentést megrendelő Work Foundation vezető közgazdásza. "A nem fehér közösségek sokkal rugalmasabban kezelik a bukástól való félelmet. Még akkor is folytatják, ha közben tényleg tartanak a bukástól" - fogalmazott.

Barátságtalan bankok

A szándékot azonban sok minden keresztezheti, például a hitelt nyújtó bankok hozzáállása. Nagy-Britanniában idén ősszel nagy hullámokat kavart a Brit Bankár Társaság felmérése, mely szerint a fekete vállalkozóknak sokkal nehezebb induló hitelt kapniuk, mint fehér vagy ázsiai versenytársaiknak.

Ezek után nem is annyira meglepő a Global Entrepreneurship Monitor megállapítása, hogy a kisebbségi vállalkozók induló tőkéjének 97 százaléka családjuktól vagy más magánszemélyektől érkezik és mindössze 3 százalék pénzintézetektől. Az induló "kisebbségi" vállalkozások egyébként átlagosan kilenccel több munkahelyet teremtenek, mint a fehérek által indítottak.