Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A bőrszín az üzlet kulcsa?

2002.12.13. 11:56
A feketék ötször nagyobb eséllyel indítanak önálló vállalkozást, mint a fehérek - állapította meg egy nemzetközi felmérés.
A fehéreket nem csak a feketék - a felmérésben csak a bőrszín számított, így egy kategóriába vették az afrikai országok polgárait és a nyugaton élő afrikai származásúakat - hanem az ázsiaiak és a karibiak is jócskán megelőzik. Egy ázsiai származású ember kétszer, egy karibi pedig háromszor nagyobb sansszal vág bele önálló vállalkozásba.

37 országból

A különös felmérést a Global Entrepreneurship Monitor nevű kutatási projekt készítette. Ez 1990-ben 10 országban kezdte vizsgálni a vállalkozások helyzetét. Idén már 37 helyen gyűjtöttek információt, jövőre pedig 50 állam adatait dolgozzák fel. A mostani kutatáshoz több mint félmillió embernek tettek fel kérdéseket.

A fejlődés alapja a majré

Egy adott közösség aszerint viszonyul a vállalkozáshoz, hogy tagjai mennyire tartanak a kudarctól - vonta le a következtetést Rebecca Harding, a jelentést megrendelő Work Foundation vezető közgazdásza. "A nem fehér közösségek sokkal rugalmasabban kezelik a bukástól való félelmet. Még akkor is folytatják, ha közben tényleg tartanak a bukástól" - fogalmazott.

Barátságtalan bankok

A szándékot azonban sok minden keresztezheti, például a hitelt nyújtó bankok hozzáállása. Nagy-Britanniában idén ősszel nagy hullámokat kavart a Brit Bankár Társaság felmérése, mely szerint a fekete vállalkozóknak sokkal nehezebb induló hitelt kapniuk, mint fehér vagy ázsiai versenytársaiknak.

Ezek után nem is annyira meglepő a Global Entrepreneurship Monitor megállapítása, hogy a kisebbségi vállalkozók induló tőkéjének 97 százaléka családjuktól vagy más magánszemélyektől érkezik és mindössze 3 százalék pénzintézetektől. Az induló "kisebbségi" vállalkozások egyébként átlagosan kilenccel több munkahelyet teremtenek, mint a fehérek által indítottak.