Huba
19 °C
33 °C

Fekete felhők a német gazdaság egén

2002.09.25. 14:48
A legnagyobb német szakszervezet, az IG Metall elnöke arra szólította fel Németország új kormányát, hogy összpontosítson a rekordnagyságú munkanélküliségre és harcolja ki, hogy az eurózóna folyamatait szabályozó stabilitási és növekedési paktum engedékenyebb legyen. A német központi bank vezető közgazdásza szerint Németországban a költségvetési hiány az idén túllépi a 3 százalékot.
Klaus Zwickel az IG Metall német szakszervezet elnöke a végleges választási adatok közzététele után azt nyilatkozta: elvárja az új "vörös-zöld" kormánykoalíciótól, hogy változtasson az EU stabilitási és növekedési paktumán.

A szakszervezeti vezető szerint a maastrichti egyezmény feltételeinek súlya alatt a gazdaság stagnálása ellen egyetlen offenzív intézkedés sem hozható. Ugyanakkor szerinte az Európai Központi Banknak sokkal erőteljesebb monetáris politikát kellene folytatnia.

Enged az EU?

Hermann Remsperger, a német központi bank fő közgazdásza egy hét eleji, Norvégiában tartott beszédében beismerte: Németország az idén nem tudja tartani az EU által előírt 3 százalékos költségvetési hiányt. Így országa Portugália nyomdokába lép, amely ellen az Európai Bizottság éppen a héten indította el "túlzott deficit"-procedúrát, miután az ország vezetői elismerték, hogy túllépték a 3 százalékos szabályt.

Mint ismeretes, az ügyben a legújabb fejlemény az, hogy - egy dokumentumból kiszivárgott információ szerint - az EU Bizottsága enyhít az eddigi szigoron, s részben éppen a német probléma miatt lehetővé teszi, hogy az eurózóna egyes tagállamai a stabilitási paktumban vállalt ígéretükkel ellentétben 2004 helyett csak 2006-ra hozzák egyensúlyba költségvetésüket.

3 %, 60 %, 2 %

Az EU tagállamaiban érvényes stabilitási kritériumok kevés manőverezési lehetőséget hagynak a recesszióval és növekvő munkanélküliséggel küszködő kormányoknak. Nem élénkíthetik a gazdasági életet több közpénz elköltésével, mert így megszegnék a szabályokat, ami pedig tetemes pénzbírságot von maga után.

Az EU stabilitási és növekedési paktumát 1997 júniusában, az amszterdami csúcstalálkozón fogadták el, közvetlen előmozdítója az a szándék volt, hogy Németország cserélje le a stabil márkát az euróra. A paktum a maastrichti szerződésben foglalt kritériumokat erősíti meg. Eszerint a költségvetési hiány nem haladhatja meg a GDP 3 százalékát. Az adósságállomány a GNP 60 százalékát nem lépheti túl, az éves infláció szintje pedig nem lehet magasabb 2 százaléknál.