Olivér
5 °C
8 °C

Fekete felhők a német gazdaság egén

2002.09.25. 14:48
A legnagyobb német szakszervezet, az IG Metall elnöke arra szólította fel Németország új kormányát, hogy összpontosítson a rekordnagyságú munkanélküliségre és harcolja ki, hogy az eurózóna folyamatait szabályozó stabilitási és növekedési paktum engedékenyebb legyen. A német központi bank vezető közgazdásza szerint Németországban a költségvetési hiány az idén túllépi a 3 százalékot.
Klaus Zwickel az IG Metall német szakszervezet elnöke a végleges választási adatok közzététele után azt nyilatkozta: elvárja az új "vörös-zöld" kormánykoalíciótól, hogy változtasson az EU stabilitási és növekedési paktumán.

A szakszervezeti vezető szerint a maastrichti egyezmény feltételeinek súlya alatt a gazdaság stagnálása ellen egyetlen offenzív intézkedés sem hozható. Ugyanakkor szerinte az Európai Központi Banknak sokkal erőteljesebb monetáris politikát kellene folytatnia.

Enged az EU?

Hermann Remsperger, a német központi bank fő közgazdásza egy hét eleji, Norvégiában tartott beszédében beismerte: Németország az idén nem tudja tartani az EU által előírt 3 százalékos költségvetési hiányt. Így országa Portugália nyomdokába lép, amely ellen az Európai Bizottság éppen a héten indította el "túlzott deficit"-procedúrát, miután az ország vezetői elismerték, hogy túllépték a 3 százalékos szabályt.

Mint ismeretes, az ügyben a legújabb fejlemény az, hogy - egy dokumentumból kiszivárgott információ szerint - az EU Bizottsága enyhít az eddigi szigoron, s részben éppen a német probléma miatt lehetővé teszi, hogy az eurózóna egyes tagállamai a stabilitási paktumban vállalt ígéretükkel ellentétben 2004 helyett csak 2006-ra hozzák egyensúlyba költségvetésüket.

3 %, 60 %, 2 %

Az EU tagállamaiban érvényes stabilitási kritériumok kevés manőverezési lehetőséget hagynak a recesszióval és növekvő munkanélküliséggel küszködő kormányoknak. Nem élénkíthetik a gazdasági életet több közpénz elköltésével, mert így megszegnék a szabályokat, ami pedig tetemes pénzbírságot von maga után.

Az EU stabilitási és növekedési paktumát 1997 júniusában, az amszterdami csúcstalálkozón fogadták el, közvetlen előmozdítója az a szándék volt, hogy Németország cserélje le a stabil márkát az euróra. A paktum a maastrichti szerződésben foglalt kritériumokat erősíti meg. Eszerint a költségvetési hiány nem haladhatja meg a GDP 3 százalékát. Az adósságállomány a GNP 60 százalékát nem lépheti túl, az éves infláció szintje pedig nem lehet magasabb 2 százaléknál.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?