Ágnes
-1 °C
2 °C

Itthon nem készül feketelista

2005.09.01. 12:18
Bár az uniós országos egymás után jelentik be, hogy feketelistát állítanak össze a nem biztonságosnak ítélt légitársaságokról, Magyarország nem tervezi ilyen lista összeállítását. A hivatalos álláspont szerint azért nem, mert nehéz objektíven összeállítani.
Az Európai Unió tagállamainak egyre nagyobb része állít össze listát azokról a légitársaságokról, melyeknél valamilyen biztonsági hiányosságok merülnek fel. Ezekre általában azok a cégek kerülnek fel, melyeknél felmerül valamilyen biztonsági probléma. Az összeállító országok hangsúlyozzák, hogy a listán lévők bármikor lekerülhetnek, ha teljesítik az alapvető biztonsági előírásokat.

Lista lista után

Elsőként Nagy-Britannia tette közzé, szerintük melyik cégek nem felelnek meg az alapvető biztonsági követelményeknek. Eszerint Tadzsikisztán, Szváziföld, Sierra Leone, Libéria, Egyenlítői Guinea és a Kongói Demokratikus Köztársaság légitársaságai nem repülhetnek Nagy-Britanniában.

Franciaországból öt légitársaság van kitiltva. A feketelistán van az észak-koreai Air Koryo, az amerikai Air Saint-Thomas, a libériai International Air Services, a mozambiki Lineas Aer de Mozambique és a thaiföldi Phuket Airlines. A francia légügyi hatóság ezen kívül közzétette azoknak a cégeknek a nevét, melyek repülnek Franciaországban, illetve melyeknek engedélyt adtak a repülésre.

Belgium kilenc cégnek nem ad leszállási engedélyt. Ezek az örmény Air Van Airlines, a Közép-Afrikai Köztársaság nemzeti cégének, az Africa Airlines, az egyiptomi Air Memphis, a Kongói Demokratikus Köztársaságból a Central Air Express, a líbiai ICTTPW, a nigériai International Air Tours, a ghánai Johnsons Air, a ruandai Silverback Cargo Freighters és az ukrán South Airlines. Svájc szeptember elsején tette közzé, mely légitársaságokat tiltja ki légteréből. Az egyiptomi Flash Airlines és az örmény Air Van Airlines nem repülhet az országban.

Nem egyszerű

Magyarország azonban nem készül ilyen listát összeállítani. A gazdasági tárca szóvivője szerint azért, mert nem egyszerű egy ilyen lista összeállítása. Objektív kritériumrendszert kellene kialakítani. Magyarország egyébként támogatna valamiféle lista összeállítását, ha azt egyértelmű szempontok alapján készítenék el - nyilatkozta kérdésünkre Tóth Judit. Azon kérdésünkre, hogy az EU többi országa miért nem csinál problémát ebből a kérdésből, és hajlandó tájékoztatni polgárait a nem biztonságosnak minősített légitársaságokról, a szóvivő annyit mondott: "minden országnak szíve-joga listákat készíteni".

Az Európai Unió is szeretne közös feketelistát kiadni, de ez elbukhat néhány tagország ellenállásán. Az ellenzők szerint nehéz objektív szempontokat felállítani egy ilyen lista összeállításához. Az Európai Bizottságnak év végéig kell beterjesztenie egy tervezetet erre.

Magyarország feketelistán?

A le Figaro napilap értesülése szerint az ICAO nemzetközi légügyi szervezet összeállított egy listát azokról az országokról, ahol repülésbiztonsági hiányosságokat észleltek. Erre a listára állítólag felkerült Magyarország is.

A Polgári Légiközlekedési Hatóság szóvivője azt mondta, jogi lépéseket fontolgatnak az ügyben. A gazdasági tárca szóvivője azonban azt nyilatkozta lapunknak, hogy erről nincs szó, egyelőre csak vizsgálják az állítás valóságtartalmát.