Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Már a neten az első feketelista a légitársaságokról

2005.08.27. 10:44
Nagy-Britannia nyilvánosságra hozta, melyek azok a légitársaságok, melyek nem működhetnek az országban. Franciaország és Belgium a napokban hozza nyilvánosságra a feketelistát, az EU pedig 2006-ra állít össze egy Európai listát a nem megbízható társaságokról.
A belga és a francia kormány feketelistát készül közzétenni azokról a légitársaságokról, melyek nem biztonságosak. Az Európai Bizottság arra kéri a tagállamokat, hogy állítsanak össze olyan listákat, melyeken felsorolják a légitársaságok hiányosságait - ezeket összegyűjtve készítenek egy listát a nem megbízható társaságokról - írja az EU Observer. Az szabályozás februárban merült fel, amikor egy Boeing 737-es lezuhant, a szerencsétlenségben 148-an vesztették életüket. A múlt heti repülőgép-balesetek után ismét felmerült a feketelista szükségessége.

Brüsszel azt szeretné, ha a feketelista 2006 elején elérhető legyen az interneten az utazni vágyók számára. Így mindenki megtudhatná, hogy az adott légitársaság mindent megtett-e a biztonságért. Néhányan azonban megkérdőjelezik a bevezetendő rendszer hatékonyságát, főleg azért, mert EU-n kívüli járatokkal is sokan repülnek. A kétkedők szerint a minősítési rendszert sem lehet egyértelműen kialakítani. Olaszország például jelezte, hogy valószínűleg ellenzik majd a rendszer bevezetését.

Az EU Observer szerint Belgium és Franciaország a napokban teszi közzé az interneten saját feketelistáján. Nagy-Britannia pedig már nyilvánosságra is hozta, szerintük mely légitársaságok nem felelnek meg az alapvető biztonsági követelményeknek. Eszerint Tadzsikisztán, Szváziföld, Sierra Leone, Libéria, Egyenlítői Guinea és a Kongói Demokratikus Köztársaság légitársaságai nem repülhetnek Nagy-Britanniában.