Bonifác
10 °C
17 °C

Már a neten az első feketelista a légitársaságokról

2005.08.27. 10:44
Nagy-Britannia nyilvánosságra hozta, melyek azok a légitársaságok, melyek nem működhetnek az országban. Franciaország és Belgium a napokban hozza nyilvánosságra a feketelistát, az EU pedig 2006-ra állít össze egy Európai listát a nem megbízható társaságokról.
A belga és a francia kormány feketelistát készül közzétenni azokról a légitársaságokról, melyek nem biztonságosak. Az Európai Bizottság arra kéri a tagállamokat, hogy állítsanak össze olyan listákat, melyeken felsorolják a légitársaságok hiányosságait - ezeket összegyűjtve készítenek egy listát a nem megbízható társaságokról - írja az EU Observer. Az szabályozás februárban merült fel, amikor egy Boeing 737-es lezuhant, a szerencsétlenségben 148-an vesztették életüket. A múlt heti repülőgép-balesetek után ismét felmerült a feketelista szükségessége.

Brüsszel azt szeretné, ha a feketelista 2006 elején elérhető legyen az interneten az utazni vágyók számára. Így mindenki megtudhatná, hogy az adott légitársaság mindent megtett-e a biztonságért. Néhányan azonban megkérdőjelezik a bevezetendő rendszer hatékonyságát, főleg azért, mert EU-n kívüli járatokkal is sokan repülnek. A kétkedők szerint a minősítési rendszert sem lehet egyértelműen kialakítani. Olaszország például jelezte, hogy valószínűleg ellenzik majd a rendszer bevezetését.

Az EU Observer szerint Belgium és Franciaország a napokban teszi közzé az interneten saját feketelistáján. Nagy-Britannia pedig már nyilvánosságra is hozta, szerintük mely légitársaságok nem felelnek meg az alapvető biztonsági követelményeknek. Eszerint Tadzsikisztán, Szváziföld, Sierra Leone, Libéria, Egyenlítői Guinea és a Kongói Demokratikus Köztársaság légitársaságai nem repülhetnek Nagy-Britanniában.