Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Fekete napok jönnek az Egyesült Államokra

2007.10.20. 11:15
A tegnapi amerikai kereskedés az augusztusi igen feszült napok hangulatát idézte: a tőzsdeindexek zuhantak, a részvényárfolyamok jövőbeli mozgásával kapcsolatos bizonytalanságot tükröző VIX-index egy hónapos csúcsra ugrott, a kockázatkerülés miatt az államkötvények hozamai szakadtak, míg a dollár az erősödő kamatcsökkentési várakozások miatt történelmi mélyponton zárta a napot az euróval szemben.

A negatív hangulat közvetlen kiváltója több, a pénzügyi, illetve az ingatlanszektorba tartozó cég kedvezőtlen harmadik negyedéves (azaz az augusztus-szeptemberi, gondokkal teli időszakot tartalmazó) gyorsjelentése volt. Az sem tett jót a hangulatnak, hogy az S&P hitelminősítő mintegy 23 milliárd dollárnyi jelzálogpapírt, illetve két nagy SIV-et minősített le. Pszichológiai szempontból negatív hatást kelthetett, hogy tegnap volt az 1987-es fekete hétfő huszadik évfordulója.

A vállalati profitok mérséklődése, illetve esése a gazdasági növekedés eddig gondoltnál lassabb alakulását vetíti előre a következő negyedévekre. Ezeket az információkat annak tükrében kell értelmezni, hogy már eddig is azt találgatták az elemzők: a közel két éve tartó ingatlanpiaci korrekció, illetve a szigorodó hitelpiaci kondíciók hogyan befolyásolják a lakossági és vállalati költekezést. Mint ismert, az amerikai gazdasági teljesítmény bő kétharmadát a lakossági fogyasztás teszi ki, amelynek gyengélkedése a vállalati profitokra kedvezőtlen hatást gyakorolna.

A lassabb GDP-növekedési kilátások (illetve recessziós aggodalmak) fűtik a kamatcsökkentési várakozásokat, amelyek már majdnem háttérbe szorultak az elmúlt hetekben az Egyesült Államokban. Azzal párhuzamosan, hogy a futures-ök alapján jelentősen nőtt az esélye: a Fed e hónap végén 25 százalékponttal 4,25 százalékra mérsékli az irányadó rátát, a dollár új történelmi mélypontot ütött tegnap reggel 1,4320-nál az euróval szemben és ezen szint közvetlen közelében fejezte be a hivatalos kereskedést tegnap este. Szeptember elejéhez hasonlóan most is a befektetők látómezejébe került egy újabb 25 százalékpontos kamatvágás a december közepi Fed-ülésen.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!