Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Jöhetnek a befektetések, jók vagyunk

2006.07.21. 15:02
A feltörekvő országok közül Magyarország és Csehország vonzó befektetési célpont, de az infrastruktúra és a munkaerő hiányosságai miatt nem képesek fejlett techológia kiszolgálására.
A feltörekvő országok között Csehország, Magyarország, Lengyelország azok az országok, amelyek a legkedvezőbb feltéteket nyújtják a befektetőknek, ám csak a közepesen fejlett technológia befogadására alkalmasak, tekintettel az infrastruktúra fogyatékosságaira és a munkaerő minőségére, derül ki a német BERI intézet évente nyilvánosságra hozott jelentéséből.

A feltörekvő országok között Csehország és Magyarország pontszáma 55-55, Lengyelországé 51 pont. Ugyanezen csoportba tartozik, tehát a "közepesen fejlett" technológia befogadására alkalmas Portugália (58 pont), Törökország (56 pont) és Kína is (46 pont).

A jelentés három kategóriában (magasan fejlett, feltörekvő, fejlődő országcsoport) értékelte az országokat. Az intézet jelentését az iparvállalatok felhasználják, amikor döntéseket hoznak befektetéseik telephelyeiről. A magas bér-és a béreket terhelő szintén magas járulékok ellenére a beruházások legalkalmasabb terepéül a legfejlettebb ipari országok szolgálnak, ezek ugyanis kedvező infrastruktúrával, képzett és motivált munkaerővel rendelkeznek. A 100-as skálán az Egyesült Államok (75 pont), Svájc ( 74 pont), Belgium ( 73 pont), Japán (72 pont), Hollandia (66 pont) és Németország (61 pont) áll az élen.

A fejlődő országok közül csak kevés felel meg az egyszerű és munkaigényes termelés befogadására, hangsúlyozzák a jelentés szerzői. A BERI szakértői ezzel összefüggésben óva intenek az arra alkalmatlan alacsonyabb bérű országokba történő befektetésektől. Az infrastruktúra hiánya, a munkaerő képzettségi és motiváltsági fogyatékosságai, a bürokrácia, a korrupció és a Ramadan költségkihatása mind olyan tényezők, amelyek meglepően magasra emelik a gyártási költségeket. A ranglista utolsó helyezettjei Vietnam, Venezuela és Nigéria.

A BERI a lista összeállításánál a bérköltségeket a termelékenységhez viszonyítva, a munkaerő képzettségét, a szociális terhek és a dolgozók beleszólási jogainak költségkihatásait, a sztrájkok okozta kieséseket értékelte.