István, Vajk
17 °C
34 °C

Gondban a Ferrari a milliárdosok miatt

2007.05.08. 10:01
Egy új Ferrarira most közel egy évet kellett várni, amely elég hosszú idő volt ahhoz, hogy exkluzivitást biztosítson, de nem volt annyira elviselhetetlen, hogy versenytársai karjába hajtsa a Ferrari az érdeklődőket. A milliomosok száma azonban annyira gyorsan növekszik – főleg a fejlődő piacokon –, hogy egyes országokban ma már közel két évet kell várnia annak, aki egy vadonatúj Ferrari tulajdonosává kíván válni – írja a Wall Street Journal.

A Ferrari elnöke, Luca di Montezemolo már 1999 óta ragaszkodik azon értékesítési politikájához, hogy a cég évente legfeljebb 5000 autót gyárt, amely eddig sikeresnek is bizonyult. Eddig alig több mint 4000 autót értékesített évente a cég, és a tulajdonosok többsége három piacról került ki: Észak-Amerikából, Olaszországból és Németországból.

Most viszont nehéz helyzetbe került az olasz autógyár, miután a milliomsok növekvő száma Kínában, Oroszországban és a Közel-Keleten egyre felfelé hajtja a keresletet a luxusautók iránt. A társaság jelenleg több mint 100 autót értékesít az Egyesült Arab Emirátusokba, 150-et Kínába, ahol egy évtizeddel ezelőtt még egyetlen darabot sem adtak el, és 60-at Oroszországba, ahol az első szállítás mindössze három évvel ezelőtt történt.

A Ferrari 5700 autót gyártott az elmúlt évben, és 2007-ben már 6000 darab feletti értékesítés várható, aminek eredményeként az átlagos várakozási idő jelentősen megugrott. Hong Kongban, az Egyesült Államokban, Ausztráliában és Angliában már közel 2 évet kell várniuk a vásárlóknak, Olaszországban és Németországban pedig 18 hónap körül alakul az átlagos várakozási idő.

A Ferrari várakozási lista felállításával próbálja megoldani a problémát: a listára kerülés feltétele, hogy az értékesítési ár meghatározott részét kifizesse az érdeklődő, és megfelelő biztosítékkal kell rendelkeznie a fennmaradó összeg teljesítésére.