Erzsébet
1 °C
4 °C

Gondban a Ferrari a milliárdosok miatt

2007.05.08. 10:01
Egy új Ferrarira most közel egy évet kellett várni, amely elég hosszú idő volt ahhoz, hogy exkluzivitást biztosítson, de nem volt annyira elviselhetetlen, hogy versenytársai karjába hajtsa a Ferrari az érdeklődőket. A milliomosok száma azonban annyira gyorsan növekszik – főleg a fejlődő piacokon –, hogy egyes országokban ma már közel két évet kell várnia annak, aki egy vadonatúj Ferrari tulajdonosává kíván válni – írja a Wall Street Journal.

A Ferrari elnöke, Luca di Montezemolo már 1999 óta ragaszkodik azon értékesítési politikájához, hogy a cég évente legfeljebb 5000 autót gyárt, amely eddig sikeresnek is bizonyult. Eddig alig több mint 4000 autót értékesített évente a cég, és a tulajdonosok többsége három piacról került ki: Észak-Amerikából, Olaszországból és Németországból.

Most viszont nehéz helyzetbe került az olasz autógyár, miután a milliomsok növekvő száma Kínában, Oroszországban és a Közel-Keleten egyre felfelé hajtja a keresletet a luxusautók iránt. A társaság jelenleg több mint 100 autót értékesít az Egyesült Arab Emirátusokba, 150-et Kínába, ahol egy évtizeddel ezelőtt még egyetlen darabot sem adtak el, és 60-at Oroszországba, ahol az első szállítás mindössze három évvel ezelőtt történt.

A Ferrari 5700 autót gyártott az elmúlt évben, és 2007-ben már 6000 darab feletti értékesítés várható, aminek eredményeként az átlagos várakozási idő jelentősen megugrott. Hong Kongban, az Egyesült Államokban, Ausztráliában és Angliában már közel 2 évet kell várniuk a vásárlóknak, Olaszországban és Németországban pedig 18 hónap körül alakul az átlagos várakozási idő.

A Ferrari várakozási lista felállításával próbálja megoldani a problémát: a listára kerülés feltétele, hogy az értékesítési ár meghatározott részét kifizesse az érdeklődő, és megfelelő biztosítékkal kell rendelkeznie a fennmaradó összeg teljesítésére.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?