Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Francia támadás a feta sajt védetté nyilvánítása ellen

2002.07.30. 14:40
A francia sajttermelők élesen ellenzik azt a brüsszeli javaslatot, amely a feta sajt védetté nyilvánítására irányul. A szabályozás életbe lépésével ugyanis csak a görögök lágy kecskesajtját lehetne feta elnevezéssel árusítani az Európai Unióban.
Az Európai Bizottság a múlt hónapban Athén kérésének megfelelően hivatalosan javaslatot tett a feta sajt védetté nyilvánítására. Az uniós tagállamok agrárminisztereinek három hónapjuk van arra, hogy mérlegeljék a javaslatot. A francia sajttermelők - akik juhtejet használnak saját fetájuk készítésére - viszont olyan egyezséget szeretnének tető alá hozni, amely megakadályozná a feta elnevezés kizárólagossá tételét, írja az EUbusiness.com.

Peloponnészoszi kompromisszum

A francia tejtermelők és rokfortkészítők szakszervezetének vezetője, Jacques Bernat szerint Franciaország abban reménykedik, hogy rá tudja venni Görögországot egy kompromisszumos egyezség elfogadására, amely szerint a görögök kecskesajtját úgy különböztetnék meg, hogy azokat "görög feta" vagy "peloponnészoszi feta" néven árusítanák.

Bernat egyébként úgy látja: a védett termékekkel szembeni feltételeknek (sajátos termelési módszer és termőtalaj) a franciák juhsajtja, a rokfort eleget tesz, de a görög feta nem. Emellett Bernat szerint háromszor annyi fetát készítenek Görögországon kívül, mint amennyit a görög sajttermelők előállítanak, így a feta szó már általános kifejezéssé vált. 2001-ben például a Franciaország rokfortkészítő vidékén termelt juhtej közel negyedéből (38,2 millió liter tej) 11 750 tonna feta készült, amelynek 80 százalékát exportálták.

Feta és álfeta

Görögország azért kezdeményezte Brüsszelnél a feta sajt védetté nyilvánítását, mert szerinte a németek, a dánok és a franciák által gyártott "álfeta" megtéveszti a valójában az eredeti kecskesajtot kereső fogyasztókat. Mindemellett míg Franciaországban juhtejből, addig Németországban és Dániában tehéntejből készítik a fetát.

Az Európai Bizottság már 1996-ban lépéseket tett a feta elnevezés védetté nyilvánítására. Az ügy az EU bírósága elé került, amely 1999-ben elutasította a kérelmet. A francia szakaszervezeti vezető szerint ha a görögök nem engednek, akkor Párizs az ügyet - akár a kérdésben szintén érdekelt Németországgal és Dániával összefogva - ismét az Európai Bíróság elé viheti.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!