Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Francia támadás a feta sajt védetté nyilvánítása ellen

2002.07.30. 14:40
A francia sajttermelők élesen ellenzik azt a brüsszeli javaslatot, amely a feta sajt védetté nyilvánítására irányul. A szabályozás életbe lépésével ugyanis csak a görögök lágy kecskesajtját lehetne feta elnevezéssel árusítani az Európai Unióban.
Az Európai Bizottság a múlt hónapban Athén kérésének megfelelően hivatalosan javaslatot tett a feta sajt védetté nyilvánítására. Az uniós tagállamok agrárminisztereinek három hónapjuk van arra, hogy mérlegeljék a javaslatot. A francia sajttermelők - akik juhtejet használnak saját fetájuk készítésére - viszont olyan egyezséget szeretnének tető alá hozni, amely megakadályozná a feta elnevezés kizárólagossá tételét, írja az EUbusiness.com.

Peloponnészoszi kompromisszum

A francia tejtermelők és rokfortkészítők szakszervezetének vezetője, Jacques Bernat szerint Franciaország abban reménykedik, hogy rá tudja venni Görögországot egy kompromisszumos egyezség elfogadására, amely szerint a görögök kecskesajtját úgy különböztetnék meg, hogy azokat "görög feta" vagy "peloponnészoszi feta" néven árusítanák.

Bernat egyébként úgy látja: a védett termékekkel szembeni feltételeknek (sajátos termelési módszer és termőtalaj) a franciák juhsajtja, a rokfort eleget tesz, de a görög feta nem. Emellett Bernat szerint háromszor annyi fetát készítenek Görögországon kívül, mint amennyit a görög sajttermelők előállítanak, így a feta szó már általános kifejezéssé vált. 2001-ben például a Franciaország rokfortkészítő vidékén termelt juhtej közel negyedéből (38,2 millió liter tej) 11 750 tonna feta készült, amelynek 80 százalékát exportálták.

Feta és álfeta

Görögország azért kezdeményezte Brüsszelnél a feta sajt védetté nyilvánítását, mert szerinte a németek, a dánok és a franciák által gyártott "álfeta" megtéveszti a valójában az eredeti kecskesajtot kereső fogyasztókat. Mindemellett míg Franciaországban juhtejből, addig Németországban és Dániában tehéntejből készítik a fetát.

Az Európai Bizottság már 1996-ban lépéseket tett a feta elnevezés védetté nyilvánítására. Az ügy az EU bírósága elé került, amely 1999-ben elutasította a kérelmet. A francia szakaszervezeti vezető szerint ha a görögök nem engednek, akkor Párizs az ügyet - akár a kérdésben szintén érdekelt Németországgal és Dániával összefogva - ismét az Európai Bíróság elé viheti.