Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Putyin keresztbe tett az EU-nak

2007.05.12. 11:37
Putyinnak sikerült meggyőzni türkmén és kazah tárgyalópartnereit arról, hogy Oroszországon keresztül exportáljanak földgázt egy Kaszpi-tenger mellett futó vezetéken keresztül. Ennek építését a tervek szerint 2008 második felében kezdenék meg. A három fél döntése keresztbe tett az EU-nak és az Egyesült Államoknak, ők ugyanis Oroszország megkerülésével akartak hozzáférni a türkmén földgázhoz.

Oroszország, Türkmenisztán és Kazahsztán megállapodott egy földgázvezeték építéséről a Kaszpi-tenger körül, jelentette be szombaton Türkmenbasiban Vlagyimir Putyin orosz elnök. Putyin szombaton türkmén és kazah kollégájával, Kurbanguli Berdimuhamedovval, illetve Nurszultan Nazarbajevvel találkozott.

Az orosz elnök közölte, újjáépítik a Kaszpi-tenger melletti gázvezetéket, hogy évi tízmilliárd köbméterre növeljék kapacitását, közben mellette párhuzamosan felépítenek egy másik vezetéket is. Erről, mint a három államfő közös nyilatkozatából kiderül, még szeptember előtt szerződést kötnek és az építési munkálatok 2008 második felében meg is kezdődhetnek.

A megállapodás biztosítja Oroszország számára a hozzáférést a türkmén földgázhoz, továbbá megakadályozza a rivális amerikai és európai uniós tervek megvalósulását, írja a BBC. Ebben a tervben ugyanis az szerepel, hogy a Nabuccoval, egy Kaszpi-tenger mélyén haladó földgázvezetékkel kéne összekötni Türkmenisztánt Azerbajdzsánnal, majd Európával.

A szombati megállapodás azonban keresztülhúzta az EU számításait, így Európa továbbra is csak Oroszországon keresztül juthat a Keletről érkező földgázhoz. Moszkva számára emellett további sikert jelent, hogy a türkmén földgázhoz messze a piaci ár alatt juthat hozzá, írja a BBC.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!