Erik, Alexandra
EUR 386,11 Ft
USD 366,38 Ft
11 °C
23 °C

Túl jutott a nehezén a FIAT?

2003.01.13. 09:47
A FIAT kevesebb mint egy év alatt a felére, 3 milliárd euróra szorította le nettó adósságállományát - jelentette be közleményben az olasz ipari csoport.
Az autógyártás mellett az energiaszektortól a biztosítási ágazatig sok mindenben érdekelt konglomerátum tavaly májusban vállalta a radikális adósságcsökkentést - emlékeztetett a Bloomberg -, cserébe a hitelező bankok 3 milliárd eurós hitelt adtak átalakulásának finanszírozásához.

Leválasztják az autógyártó részleget?

A legnagyobb magánkézben levő olasz munkáltató a FIAT Auto gyengélkedése miatt került nehéz helyzetbe: a 2002-es évet várhatóan mintegy 1,2 milliárd eurós üzemi veszteséggel záró részleg nagymértékű leépítésekkel járó átszervezés alatt áll.

A FIAT-nak hitelező nyolc olaszországi bank legutóbb pénteken tekintette át a csoport átalakítási programját, s a Reuters értesülése szerint ismét felmerült, hogy a nyereséges egységek megmentése érdekében válasszák le a FIAT Autót. Piaci megfigyelők emlékeztettek rá, hogy ezt nehéz lesz önállóan eldönteni, tekintve, hogy az egyesült államokbeli General Motors (GM) is tulajdonos az autógyártóban.

A FIAT Auto eladásai tavaly az utolsó negyedévben valamelyest javultak, mindazonáltal a csoport egésze alapvetően egyes vagyonelemei értékesítésével érte el az adósságcsökkentést - hívják fel a figyelmet piaci elemzők. A FIAT egyedül abból az ügyletből 1,16 milliárd dollár bevételhez jutott, hogy eladta azt a csaknem 6 százaléknyi GM-pakettjét, amelyet 2000-ben kapott az amerikai autógyártól annak 20 százalékos FIAT Auto-részesedése fejében.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét